Ciasto dla osób z alergią cz.2

Opublikowano: 08.06.2012
Autor: anemon
Ciasto dla osób z alergią cz.2
Kolejna moja propozycja dla osób chorych na alergię pokarmową. Tym razem ciasto, a raczej deser podawany na ciepło. Nie ma w nim jajek, mleka, masła, ani nawet proszku do pieczenia, dlatego może być odpowiedni dla osób nietolerujących tych właśnie składników. Dodatkowo deser ten spełnia również wymagania diety wegańskiej.

Słodko-kwaśne owoce pod lekko orzechową kruszonką, bo z dodatkiem mąki orkiszowej. Deser błyskawicznie się przygotowuje i najlepiej smakuje bezpośrednio po upieczeniu, podawany lekko przestudzony.

Ciasto dla osób z alergią cz.2

Owoce pod orkiszową kruszonką

jabłka  -  3 szt.

mango  -  1 szt.

mąka kukurydziana -  2 łyżki

sok z ½ cytryny

KRUSZONKA:

mąka orkiszowa  -  ½ szk.

mąka tortowa  -  1 szk.

cukier puder  -  ½ szk.

olej rzepakowy  -  60 g

PONADTO:

cukier trzcinowy  -  2 łyżki

 

 

Dokładnie umyte i obrane jabłka i mango kroję na plasterki, skrapiam sokiem z cytryny i mieszam z mąką kukurydzianą. Przekładam do naczynia żaroodpornego.

Przesianą mąkę wymieszaną z cukrem pudrem miksuję z olejem, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Układam równą warstwą na owocach. Na wierzchu posypuję cukrem trzcinowym.

Piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam na chwilę do lekkiego przestygnięcia i podaję jeszcze ciepłe.

Ciasto dla osób z alergią cz.2

Nie jest to elegancki deser na uroczyste okazje, ale bardzo smaczny i zdrowy, a przygotujemy go błyskawicznie.

Ciasto dla osób z alergią cz.2

prymat