Słodko-kwaśne owoce pod lekko orzechową kruszonką, bo z dodatkiem mąki orkiszowej. Deser błyskawicznie się przygotowuje i najlepiej smakuje bezpośrednio po upieczeniu, podawany lekko przestudzony.
Owoce pod orkiszową kruszonką
jabłka - 3 szt.
mango - 1 szt.
mąka kukurydziana - 2 łyżki
sok z ½ cytryny
KRUSZONKA:
mąka orkiszowa - ½ szk.
mąka tortowa - 1 szk.
cukier puder - ½ szk.
olej rzepakowy - 60 g
PONADTO:
cukier trzcinowy - 2 łyżki
Dokładnie umyte i obrane jabłka i mango kroję na plasterki, skrapiam sokiem z cytryny i mieszam z mąką kukurydzianą. Przekładam do naczynia żaroodpornego.
Przesianą mąkę wymieszaną z cukrem pudrem miksuję z olejem, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Układam równą warstwą na owocach. Na wierzchu posypuję cukrem trzcinowym.
Piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam na chwilę do lekkiego przestygnięcia i podaję jeszcze ciepłe.
Nie jest to elegancki deser na uroczyste okazje, ale bardzo smaczny i zdrowy, a przygotujemy go błyskawicznie.