Pyszne drożdżówki przepełnione smakiem truskawek i słodkiej, chrupiącej kruszonki. Najsmaczniejsze jeszcze lekko ciepłe, ale i na drugi dzień nic nie tracą na smaku.
Znakomicie sprawdzą się podane ze szklanką mleka dzieciom na podwieczorek lub z filiżanką kawy dla rodziców.
W sezonie na truskawki piekę je oczywiście ze świeżymi, później piekę je z mrożonymi truskawkami. Wtedy trzeba pamiętać, aby je wcześniej rozmrozić i starannie osuszyć na ręcznikach papierowych.
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
mąka chlebowa typ 650 - 600 g
drożdże świeże - 20 g
mleko - 250 ml
jajka - 2 szt.
cukier- 60 g
masło - 80 g
szczypta soli
PONADTO:
truskawki - 300 g
wiórki kokosowe - 2 łyżki
DO POSMAROWANIA:
żółtko - 1 szt.
śmietana kremówka - 1 łyżka
KRUSZONKA:
mąka - ½ szk.
cukier - ½ szk.
masło - 50 g
Z drożdży robię rozczyn, odstawiam do wyrośnięcia. W misce mieszam letnie mleko, cukier i jajka. Następnie dodaję mąkę i gotowy rozczyn. Chwilę wyrabiam, następnie dodaję roztopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie należy dosypywać zbyt dużo mąki. Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto, wkładam je do miski, nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiam, dzielę na 14 równych kawałków. Formuję bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam nakryte ściereczką, aż podrosną, będzie to trwało około 30 minut. Po tym czasie w wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki robię wgłębienia.
Składniki kruszonki mieszam i zagniatam tak, aby powstały grudki.
Bułeczki smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką. Dno każdego wgłębienia w bułeczkach delikatnie obsypuję wiórkami kokosowymi i wkładam po trzy-cztery truskawki. Bułeczki posypuję kruszonką.
Nagrzewam piekarnik do temperatury 160*C, piekę bułeczki około 20 – 25 minut, jeśli się mocno rumienią, przykrywam je folią aluminiową. Studzę na kratce kuchennej.