Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z polnych stokrotek w domowej apteczce

Teraz jest najlepsza pora, aby wybrać się na łąkę położoną gdzieś z dala od cywilizacji. I jak już uda nam się taką znaleźć, to nazrywać stokrotek i po powrocie do domu zrobić z nich pyszny syrop. Tak, tak syrop ze stokrotek.

Okazuje się, że te niepozorne małe kwiatki, które rosną niemal wszędzie zawierają wiele dobroczynnych składników, które mają działanie wykrztuśne i jednocześnie ułatwiają przyswajanie innych substancji. Zawierają również związki, które wykazują duże działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne.

Już od wielu wieków stokrotka była stosowana do leczenia ran i stłuczeń, do zwalczania zapalenia płuc i w leczeniu gruźlicy. Stosowana była, jako środek przeciwgorączkowy i wzmacniający. Napar z kwiatów stokrotki polecany jest przy złej przemianie materii i jako środek moczopędny.

 

Syrop z polnych stokrotek w domowej apteczce

Syrop ze stokrotek

stokrotki  -  ½ kg

cytryna  - 2 szt.

cukier  - ½ kg

wrząca woda  -  3 szk.

 

Stokrotki oczyszczone, pozbawione owadów i łodyżek przełóż do wyparzonego słoika i zalej 3 szklankami wrzącej wody. Cytrynę umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki, jednocześnie usuwając pestki. Następnie plasterki cytryny wraz z powstałym w czasie krojenia sokiem przełóż do słoika ze stokrotkami. Słoik nakryj np. talerzykiem i całość odstaw na 24 godziny.

Po tym czasie stokrotkową miksturę przecedź przez gazę lub płótno, dokładnie wyciskając cały płyn.  Przelej go do rondelka, najlepiej z grubym dnem, dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Następnie gotuj na minimalnym ogniu przez 1-1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania zależy od tego jak gęsty syrop chcesz uzyskać, najlepiej jest zrobić próbę wylewając łyżeczkę syropu na zimny talerzyk. Jeśli syrop nie jest wystarczająco gęsty należy go jeszcze przez chwilę gotować.

Gorący syrop przelej do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw do przestygnięcia.

Syrop z polnych stokrotek w domowej apteczce

 

Poza tymi wszystkimi dobroczynnymi właściwościami taki syrop jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Świetnie sprawdza się, jako dodatek do lodów, deserów, naleśników, placuszków i owoców. Dodam tylko jeszcze, że ostateczny smak syropu nie ma nic wspólnego z zapachem wyciągu wodnego z kwiatów stokrotek z początkowej fazy przygotowywania syropu.

anemon 18.06.2012 19:35
Dziękuję za gratulacje, ja podobnie jak Ty, też wcześniej nie wiedzałam do czasu, aż zrobiłam. Smak i zapach tego syropu jest zaskakująco pyszny i prawdę mówiąc dużo lepiej pachnie sam syrop, niż same stokrotki.
bartek8585 18.06.2012 17:24
Nigdy nie sadziłem że stokrotki mogą mieć takie zastosowanie:))) I gratulacje wyróżnienia:))
anemon 17.06.2012 13:36
No co Ty ben-ka, stokrotki rosną wszędzie, wystarczy ich tylko nie deptać. A syrop Ci polecam, bo jest tak smaczny, że trudno jest się oderwać od próbowania. Piszę syrop, ale ten na zdjęciu gotowałam długo i jest gęsty jak miód, można nim smarować chleb.
ben-ka 17.06.2012 11:27
No tak ...... zainspirowana Twoją wiedzą i przepisem będę myślała teraz gdzie ja znajdę stokrotki?:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak