Bułki na jogurcie greckim

Opublikowano: 02.02.2013
Autor: anemon
Bułki na jogurcie greckim
Bardzo proste do wykonania bułki drożdżowe na gęstym jogurcie greckim.

 

Jeśli ktoś nie ma doświadczenie w robieniu bułeczek, to z powodzeniem może zacząć właśnie od tego przepisu. Jest zupełnie bezproblemowy, a bułki są puszyste z delikatną, miękką skórką. Ja zawsze z tej ilości ciasta robię 12 dość sporych bułek, a z powodzeniem można więcej mniejszych bułeczek.

 

 

Bułki na jogurcie greckim

mąka pszenna chlebowa typ 650  - ½ kg

cukier - 1 łyżka

sól – ½ łyżeczki

drożdże świeże – 14 gram

jogurt grecki – 200 g

letnie mleko – ½ szk.

jajka – 1 szt.

masło - 60 g

 

Należy zacząć od przygotowania rozczynu, a gdy zacznie rosnąć, dodać go do pozostałych składników i zagnieść ciasto. Można to zrobić przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Przykryć ciasto lniana ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 12 równych kawałków, a z nich uformować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte oprószyć mąką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C, przez 18-20 minut. Wystudzić na kratce kuchennej.

 

prymat