Bułki na jogurcie greckim
Jeśli ktoś nie ma doświadczenie w robieniu bułeczek, to z powodzeniem może zacząć właśnie od tego przepisu. Jest zupełnie bezproblemowy, a bułki są puszyste z delikatną, miękką skórką. Ja zawsze z tej ilości ciasta robię 12 dość sporych bułek, a z powodzeniem można więcej mniejszych bułeczek.
Bułki na jogurcie greckim
mąka pszenna chlebowa typ 650 - ½ kg
cukier - 1 łyżka
sól – ½ łyżeczki
drożdże świeże – 14 gram
jogurt grecki – 200 g
letnie mleko – ½ szk.
jajka – 1 szt.
masło - 60 g
Należy zacząć od przygotowania rozczynu, a gdy zacznie rosnąć, dodać go do pozostałych składników i zagnieść ciasto. Można to zrobić przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Przykryć ciasto lniana ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 12 równych kawałków, a z nich uformować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte oprószyć mąką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C, przez 18-20 minut. Wystudzić na kratce kuchennej.