Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świetujmy razem z Brytyjczykami z okazji Diamentowego Jubileuszu Królowej Elżbiety

Wielka Brytania kojarzy nam się najczęściej z Big Benem, czerwonymi dwupiętrowymi autobusami, tyglem kulturowym, świetnym miejscem na okazyjne zakupy. Ale z czym nam się raczej nie kojarzy to ze świetną kuchnią … dlatego podczas ostatniej wizyty w Anglii zaopatrzyłam się nie tylko w pamiątki z okazji jubileuszu królowej angielskiej, ale również postanowiłam odkryć na nowo angielskie smaki i przekonać moją rodzinę i znajomych, że każda kuchnia ma swoje kulinarne perełki…
 

Oto moje słodkie jubileuszowe propozycje:

Hot Cross Buns

Słodkie bułeczki z przyprawami i nadziewane rodzynkami badz suszonymi porzeczkami.  Tradycyjnie spożywane w czasie Wielkanocy, stąd  ozdabiane  na wierzchu białym krzyżem, ale obecnie spożywane przez caly rok. Ja nie moge się im oprzeć!

 Brytyjczycy najczęsciej jedza je przekrojone na pół.  Zapieczone w tosterze i posmarowane masłem.

Ja zaserwowalam hot cross buns  nadziewane rodzynkami i suszoną żurawiną. Podane z  angielskim kompotem, czyli duszonymi w odrobinie cukru swieżymi owocami. Ja użyłam  borówki i maliny.

 Składniki na 6 bułeczek:

225 gram mąki chlebowej
1/4  łyżeczka soli

25 gram  drobnego cukru

2 łyżki drobnego cukru na polewe

25 masła

Garsc rodzynek i żurawin

30 ml ciepłego mleka
30 ml chłodnego mleka

30 ml wody

1/5 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki zmielonych goździków

Przygotowanie:

Wymieszaj w dużej misce mąkę chlebową, sol, przyprawy, suche drożdże. Dodaj pokrojone w kostkę masło i pokrusz, aby masa przypominala konsystencje bułki tartej. Dodaj sułtanki i wymieszaj. Wlej pół chłodnego i pół ciepłego mleka oraz wodę i zagnieć ciast. Następnie włóż je do miski, lekko posmarowanej olejem, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Podziel ciasto na 6 porcji, zagniec jeszcze raz kazda kulkę i uformuj bułeczki. Blachę nasmaruj masłem. Ułóż w niej bułeczki, przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 30 minut.

Nagrzej piekarnik do 200C.

Ozdobny krzyżyk : Wymieszaj mąkę z 2 łyżkami wody, aż powstanie gładka masa. Przełóż do woreczka i odetnij rożek, ozdob każda bułeczkę krzyżykiem. Piecz ok. 15-20 minut,  az się zarumienią.

Wsyp cukier do wody, zagotuj. Powstałym syropem posmaruj gorące bułeczki. Odstaw do wystygnięcia.

Świetujmy razem z Brytyjczykami  z okazji Diamentowego Jubileuszu Królowej Elżbiety

 

 

 Pudding ryżowy z borówkowo - malinowym kompotem

Świetujmy razem z Brytyjczykami  z okazji Diamentowego Jubileuszu Królowej Elżbiety

Przepis na powyższy deser znajdziesz w mojej ksiedze!

Jubileuszowa galaretka

Kolejnym zapomnianym  deserem jest galaretka.  Kiedys uwielbiana przez Brytyjczykow. Teraz na galaretke kreci sie nosem.  A tyle można z niej wyczarowac! Oto moja  kolorowa galaretkowa propozycja J

Świetujmy razem z Brytyjczykami  z okazji Diamentowego Jubileuszu Królowej Elżbiety

Ukoronowaniem mojego przyjęcia z okazji jubileuszu królowej byl tzw. sponge cake; dwuwarstwowe ciasto przekładane domową bitą śmietaną, wykonczone malinami, truskawkami i borówkami!

Zrobiło wrażenie na moich gościach! Może zrobiłoby i wrażenie na królowej?!? ;)

Sk
ładniki:

Czekoladowy biszkopt:

100 gram masła

175 gram mąki wrocławskiej

50 gram zmielonych migdałow

125 ml jogurtu greckiego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 gram kakao

4 jajka

225 gram dobnego cukru

Bita śmietana

400 ml śmietanki kremówki

2 łyżeczki cukru waniliowego

Owoce

Maliny, borówki, truskawki

 

Przygotowanie:

 

Do miski dodaj wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia biszkoptu. Dobrze ubij mikserem, aby nie było żadnych grudek. Przelej do tortownicy i piecz przez ok. 45 minut. Odstaw do ostudzenia. Nastepnie pokroj biszkopt w plastry.

Zmiksuj śmietane kremówke  z cukrem waniliowym, aby powstała bita śmietana.

Przekładaj  plastry biszkoptu bitą śmietaną. Na wierzch ułoż owoce.


 Świetujmy razem z Brytyjczykami  z okazji Diamentowego Jubileuszu Królowej Elżbiety

 
Monika78 06.06.2012 07:41
tym razem same sklodkosci... kurczak koronacyjny moze innym razem hehe
lee-aa 05.06.2012 19:02
a gdzie przepis na kurczaka koronacyjnego? ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak