Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„A co dzisiaj na śniadanie...” (3)

Na dzisiaj proponuje domowe bagietki bez zagniecania.

Ciasto najlepiej przygotowac dzien wcześniej, aby miało szansę wyrosnąc. Na wierzch można położyc dodatki, ktore sie lubi, 15 minut w piekarniku, troche masła i śniadanie gotowe!

 

Składniki:

3 szklanki maki chlebowej

½ łyżeczki soli kuchenna

¾ łyżeczki soli morskiej

¾ łyżeczki cukru

¼ łyżeczki suchych drożdży

1 szklanka chłodnej wody

¼ szklanki oliwy z oliwek

Dodatki do wyboru: oliwki, pomidorki koktajlowe, szparagi, ząbki czosnku, kiełbaska pepperoni

 

 

Przygotowanie:

W średniej misce wymieszaj mąkę, sol kuchenną, cukier oraz droże. Dodaj wodę i za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj, aż powstanie klejące sie ciasto. Zakryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10-18 godz).

Przenieś ciasto na deskę posypaną mąką. Uformuj kulkę. Posmaruj oliwą z oliwek, posyp solą morską i odstaw z powrotem do miski na 1-2 godz.

Rozgrzej piekarnik do ok. 200C z termoobiegiem. Kulkę ciasta podziel na 4 częsci i uformuj bagietki. Położ je na posmarowanym tłuszczem papierze do pieczenia. Pora na dodatki. Położ je na wierzch bagietek. Posmaruj oliwą z oliwek i posyp solą morska. Piecz przez ok.15 minut.

„A co dzisiaj na śniadanie...” (3) 

Bagietki dla doroslych, ale nie moze tez zabraknac mini bagietki dla dzieci ;)


„A co dzisiaj na śniadanie...” (3)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak