Ciasto najlepiej przygotowac dzien wcześniej, aby miało szansę wyrosnąc. Na wierzch można położyc dodatki, ktore sie lubi, 15 minut w piekarniku, troche masła i śniadanie gotowe!
Składniki: 3 szklanki maki chlebowej ½ łyżeczki soli kuchenna ¾ łyżeczki soli morskiej ¾ łyżeczki cukru ¼ łyżeczki suchych drożdży 1 szklanka chłodnej wody ¼ szklanki oliwy z oliwek Dodatki do wyboru: oliwki, pomidorki koktajlowe, szparagi, ząbki czosnku, kiełbaska pepperoni Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj mąkę, sol kuchenną, cukier oraz drożdże. Dodaj wodę i za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj, aż powstanie klejące sie ciasto. Zakryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10-18 godz). Przenieś ciasto na deskę posypaną mąką. Uformuj kulkę. Posmaruj oliwą z oliwek, posyp solą morską i odstaw z powrotem do miski na 1-2 godz. Rozgrzej piekarnik do ok. 200C z termoobiegiem. Kulkę ciasta podziel na 4 częsci i uformuj bagietki. Położ je na posmarowanym tłuszczem papierze do pieczenia. Pora na dodatki. Położ je na wierzch bagietek. Posmaruj oliwą z oliwek i posyp solą morska. Piecz przez ok.15 minut.
Bagietki dla doroslych, ale nie moze tez zabraknac mini bagietki dla dzieci ;)