I na co wpadłam….
Cukinia na słodko??? Mhhh okazuje się, że jak najbardziej.
Chleb cukiniowy z orzechami oraz żurawina to dla mnie strzał w dziesiatkę!
Chleb Cukiniowy z Orzechami Włoskimi i Pekan oraz żurawina
Składniki:
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/2 szklanki startej cukinii
¼ szklanki roztopionego masla
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli
1 1/2 szklanki maki
¼ łyżeczka galki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
1/2 szklanki pokrojonych orzechów pekan
1/2 szklanki suszonych zurawin
W misce wymieszaj cukier, jajko oraz ekstrat z wanilii. Dodaj startą cukinię. Posyp sodą oczyszczoną oraz polej roztopionym masłem. Całośc wymieszaj. Po trochu dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Następnie wrzuc gałkę muszkatołową, cynamon, pokrojone orzechy oraz żurawine i wymieszaj.
Masę wlej do prostokątnej foremki do chleba. Włoż do rozgrzanego piekarnika (175C) na ok. 1 godz. Odstaw do ostudzenia.
Uwielbiam nadziewane warzywa, więc wśród moich propozycji nie mogło zabraknac nadziewanych cukinii…
Składniki:
1 duża cukinia
1/2 zielona papryka
½ cebula
1 zabek czosnku
200 gram mielone wolowe
1 puszka pomidorow krojonych
50 gram ryżu
Mozzarella
Podsmaż drobno pokrojona paprykę, czosnek oraz cebulę. Odsyp do miseczki. Podsmaż mielone, dodaj przyprawy i dodaj puszkę pomidorów. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie ugotuj ryż. Następnie wymieszaj ze soba wszystkie składniki.
Pokroj duża cukinię na 8-10cm plastry. Następnie je wydraż. Pamietaj, aby dno powstalego kubeczka nie było zbyt cienkie. Nadziane cukinie włóż do piekarnika (160C) na ok. 20 minut. Połóż plastry mozzarelli i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
Cukiniowe pizze..
Zamiast ciasta do pizzy użyłam plastry cukinii…. zdrowsze, mniej pracochłonne, gotowe w kilka minut, a równie efektowne i smaczne …. idealne na wspólne grilowanie ze znajomymi
Jesli pizze to dlaczego nie frytki....
Przepisy niedlugo opublikuje w mojej ksiedze!