„A co dzisiaj na śniadanie...” (2)

Opublikowano: 16.06.2012
Autor: Monika78
„A co dzisiaj na śniadanie...” (2)
Nie jestem zagorzałą fanką płatków lub owsianki z mlekiem, wolę solidną kanapkę z serem i szynką, ale..... domowej granoli z owocami, orzechami i mlekiem nie mogę się wręcz oprzec.

Przygotowuję ją dzien wcześniej i starcza mi na kilka dni.

Składniki:

2 łyżki oleju roślinnego
125ml syrop klonowy
2 łyżki miodu
1 łyżeczka esencji z wanilii
300g płatkow owsianych
50g nasiona słonecznika
4 łyżki sezamu
50g pestek dyni
100g płatków migdałowych
100g suszonych żurawin, rodzynek
50g wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Wymieszaj w dużej misce olej, syrop klonowy, miod, esencję z wanilii. Następnie wrzuc do miski pozostałe składniki oprócz suszonych żurawin, rodzynek i wiórek kokosowych. Dobrze wymieszaj, aby lepki sos obkleił płatki owsiane. Rozłóż płatki na papierze do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 150C (130C z termoobiegiem) piekarnika na 15 minut. Dodaj wiórki oraz suszone owoce i dokładnie wymieszaj. Piecz przez kolejne 10-15 minut. Odstaw do ostudzenia. Podawaj z mlekiem lub jogurtem.
Tak przygotowaną granolę można trzymac do miesiąca czasu.

 




Granola z mlekiem lub granola z jogurtem i owocami ....
 

prymat