Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki bez granic - SMAKI INDII

Zainspirowana smakiem i przyprawą tygodnia postanowiłam ugotować coś z kuchni indyjskiej.

Kuchnia indyjska jest bardzo specyficzna. Większość Hindusów to wegetarianie, przeważa więc tu kuchnia bezmięsna. Do przygotowania potraw mięsnych nigdy nie używa się w Indiach wołowiny, która jest zakazana religijnie. Tradycyjny indyjski posiłek składa się z dwóch, trzech dań podawanych na tacach. W domach je się rękami, nabierając potrawy na chleb.

 

Kuchnię indyjską wyróżnia ilość przypraw dodawanych do potraw i są to przyprawy z reguły bardzo ostre. Indie nazywane były kiedyś przyprawowym zagłębiem, dziś kucharze z całego świata importują stąd przyprawy najlepszej jakości.

 

Kuchnia indyjska od wieków opiera się głównie na ryżu. Gotuje się go tu na prawie 30 różnych sposobów.

 

Z wielu potraw charakterystycznych dla tej kuchni wybrałam do przygotowania kilka. Oto one:

 

RAITA

Smaki bez granic - SMAKI INDII

 

KURCZAK BIRYANI

Smaki bez granic - SMAKI INDII

 

INDYJSKI DAL

Smaki bez granic - SMAKI INDII

 

CHLEBEK NAAN

Smaki bez granic - SMAKI INDII

 

KURCZAK W CURRY

Smaki bez granic - SMAKI INDII

 

CHUTNEY

Smaki bez granic - SMAKI INDII

 

Myślę, że moja przygoda z kuchnią indyjską jeszcze się nie skończyła.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

borgia 17.08.2011 10:24
Beatris... nie ma za co. Natomiast zawsze jest szansa, aby tam się znaleźć. Mam głupi zwyczaj prostowania, choć nie zawsze muszę. My bardzo lubimy kuchnię indyjską i w związku z tym mam kilka fajnych publikacji. A ponieważ należę do ciekawskich, to czytam też i ciekawostki. Dlatego czytam i Wasze blogi :). Warto znać - mówię o sobie - bo jakoś inaczej mi wszystko smakuje.
Beatris 16.08.2011 10:51
Dziękuję za uwagi. Jak już napisałam nigdy w Indiach nie byłam, więc Wasze uwagi z pewnością mi się przydadzą na przyszłość.
lee-aa 15.08.2011 21:49
Ja też najmocniej przepraszam, ale kilka merytorycznych uwag - od osoby, która obcowała z kuchnią indyjską na codzień. Borgia napisała o wołowinie - popieram, nie można generalizować. W kuchni hinduskiej się raczej nie używa się alkoholu ( z pewnością nie białego wina), podobnie jest z bulionem, oliwy z oliwek zresztą też nie. Curry to po prostu zupa, lub roślina, której liście są używane w kuchni hinduskiej. W Twoich przepisach zabrakło mi świeżej kolendry, marynowania mięsa i opisania techniki.
Beatris 15.08.2011 15:05
Być może masz rację, w Indiach nigdy nie byłam (czego żałuję), więc nie znam tego z doświadczenia. Mimo to w wielu źródłach przeczytałam o takim zakazie. Mimo wszystko wyznawców hinduizmu jest w Indiach przeszło 80 % i ,jak przeczytałam, w prawdziwie indyjskiej restauracji nie dostanie się potrawy z wołowiny, co najwyżej z wołu, a to już nie to samo. Nie mniej na kuchnię indyjską składają się kuchnię różnych grup Indusów. I aczkolwiek różnią się od siebie bardzo, to na świecie znane są pod nazwą kuchnia indyjska. W związku z tym pewnie źle sformułowałam tamto zdanie, za co przepraszam.
borgia 14.08.2011 22:44
Przepraszam Cię, ale to bzdura, że nie je się w Indiach wołowiny. Hindusi to nie tylko buddyści czy wyznawcy Hare Kriszna, ale także muzułmanie - oni zaś nie jedzą wieprzowiny, zapychając się wołowiną. Są także i chrześcijanie, którym na szczęście jest wszystko jedno, ale których jest tam zdecydowanie najmniej. Jest to kraj bardzo wielu religii w jednym miejscu i trudno jednoznacznie określać co wolno, a czego nie. Ale wystarczy wziąć do ręki jakąkolwiek kuchnię indyjską i zrobić przegląd samego indeksu potraw. Gwarantuję, że znajdziesz tam wiele przepisów na wołowinę. Jak bum bum...
Weronika_eM 14.08.2011 19:41
Bardzo apetycznie wyglądają te potrawy. Muszę wypróbować przepisy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak