Smaki bez granic - SMAKI INDII

Opublikowano: 14.08.2011
Autor: Beatris
Smaki bez granic - SMAKI INDII
Zainspirowana smakiem i przyprawą tygodnia postanowiłam ugotować coś z kuchni indyjskiej.

Kuchnia indyjska jest bardzo specyficzna. Większość Hindusów to wegetarianie, przeważa więc tu kuchnia bezmięsna. Do przygotowania potraw mięsnych nigdy nie używa się w Indiach wołowiny, która jest zakazana religijnie. Tradycyjny indyjski posiłek składa się z dwóch, trzech dań podawanych na tacach. W domach je się rękami, nabierając potrawy na chleb.

 

Kuchnię indyjską wyróżnia ilość przypraw dodawanych do potraw i są to przyprawy z reguły bardzo ostre. Indie nazywane były kiedyś przyprawowym zagłębiem, dziś kucharze z całego świata importują stąd przyprawy najlepszej jakości.

 

Kuchnia indyjska od wieków opiera się głównie na ryżu. Gotuje się go tu na prawie 30 różnych sposobów.

 

Z wielu potraw charakterystycznych dla tej kuchni wybrałam do przygotowania kilka. Oto one:

 

RAITA

Smaki bez granic - SMAKI INDII

 

KURCZAK BIRYANI

Smaki bez granic - SMAKI INDII

 

INDYJSKI DAL

Smaki bez granic - SMAKI INDII

 

CHLEBEK NAAN

Smaki bez granic - SMAKI INDII

 

KURCZAK W CURRY

Smaki bez granic - SMAKI INDII

 

CHUTNEY

Smaki bez granic - SMAKI INDII

 

Myślę, że moja przygoda z kuchnią indyjską jeszcze się nie skończyła.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

prymat