Smaki bez granic - SMAKI INDII
Kuchnia indyjska jest bardzo specyficzna. Większość Hindusów to wegetarianie, przeważa więc tu kuchnia bezmięsna. Do przygotowania potraw mięsnych nigdy nie używa się w Indiach wołowiny, która jest zakazana religijnie. Tradycyjny indyjski posiłek składa się z dwóch, trzech dań podawanych na tacach. W domach je się rękami, nabierając potrawy na chleb.
Kuchnię indyjską wyróżnia ilość przypraw dodawanych do potraw i są to przyprawy z reguły bardzo ostre. Indie nazywane były kiedyś przyprawowym zagłębiem, dziś kucharze z całego świata importują stąd przyprawy najlepszej jakości.
Kuchnia indyjska od wieków opiera się głównie na ryżu. Gotuje się go tu na prawie 30 różnych sposobów.
Z wielu potraw charakterystycznych dla tej kuchni wybrałam do przygotowania kilka. Oto one:
Myślę, że moja przygoda z kuchnią indyjską jeszcze się nie skończyła.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!