Cukinia - przez wielu lubiana, przeze mnie wprost uwielbiana. Można ją przygotować na tysiące różnych sposobów. Nadziewana, duszona, smażona, czy też jako część składowa bardziej złożonych potraw.
Ja jednak chciałabym pokazać, że cukinia może być równie dobra (jeżeli nie lepsza) również w słodkiej wersji.
O to kilka przykładów na cukiniowe słodkości:
Lekkie (chociaż ze śmietaną), orzeźwiające CUKINIOWE LODY
ok. 20 dkg cukinii
2 łyżki cukru
1 cytryna
1/2 opakowania galaretki agrestowej
1 szklanka śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Cukinię obrać, usunąć jej pestki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć ją do garnka, dodać cukier, gotować tak długo, aż cukinia zmięknie (trwa to kilka minut). Cukinię zdjąć z ognia, dodać do niej sok wyciśnięty z cytryny i galaretkę. Wymieszać dokładnie, żeby galaretka się rozpuściła. Masę z cukinii zmiksować blenderem.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do śmietany dodać mus z cukinii i dokładnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać ok. 20 minut. Masę lodową dodatkowo zmrozić w zamrażalniku. Gotowe lody rozłożyć do pucharków. Można je polać dowolnym sosem.
Słodkie, mięciutkie, delikatne CUKINIANKI.
Skoro bułeczki z jagodami to jagodzianki, to te moje z cukinią nazwałam właśnie CUKINIANKI.
1 szklanka startej cukinii
1 łyżka cukru
pół opakowania galaretki agrestowej
1 cytryna
Ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1/4 kostki palmy
1 jajko
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć sok. Odmierzyć 1 szklankę miąższu cukinii i przełożyć go do garnka. Dodać łyżkę cukru. Gotować, mieszając od czasu do czasu, ok. 5 minut. Garnek z cukinią zdjąć z ognia. Do cukinii dodać sok wyciśnięty z cytryny, wsypać galaretkę. Mieszać tak długo, aż galaretka się rozpuści. Masę ostudzić, a następnie odcedzić (sok można wypić).
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Palmę roztopić i przestudzić. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać do tego jajko, palmę i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto (nie wyrabiam ciasta zbyt długo, tylko tyle, żeby składniki dokładnie się połączyły). Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 7-8 części. Każdą część spłaszczyć w dłoniach w podłużny placuszek. Na każdym ułożyć po trochu cukiniowej masy. Złączyć brzegi, uformować podłużne bułeczki. Kłaść je na natłuszczoną blachę.
Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut (aż się ładnie zrumienią). Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować.
Z warzywa tego można też przygotować pyszny DESER CUKINIOWY Z POZIOMKAMI
Inne, równie smakowite pomysły na cukinię w wersji słodkiej znajdziecie w mojej księdze.
Zapraszam!