Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodka pokusa - jedno ciasto różne ma "oblicza"

Drożdżówka? Kiedyś powiedziałabym tak, ale tylko zaraz po upieczeniu.

Teraz powiem, że może być dobra również następnego dnia. Wystarczy dodać do niej owoce lub jakąś masę i zwykła drożdżówka staje się "niezwykła". Za każdym razem smakuje inaczej.

Popatrzcie sami jak z jednego ciasta można zrobić kilka różnych:

 

Słodka pokusa - jedno ciasto różne ma     Słodka pokusa - jedno ciasto różne ma     Słodka pokusa - jedno ciasto różne ma

 

PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE

 

500g mąki

120g cukru

30g cukru waniliowego

50g świeżych drożdży

200 ml ciepłego mleka

125g masła lub palmy

szczypta soli

1 jajko

 

Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, cukier i sól, mieszamy. Dodajemy jajko, masło (lub palmę), pokruszone drożdże i mleko. Zostawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły rosnąć. Następnie wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Słodka pokusa - jedno ciasto różne ma     Słodka pokusa - jedno ciasto różne ma

 

Jak ciasto podwoi swoją objętość, rozciągamy je w duży prostokąt, nakładamy nadzienie i zwijamy w ścisłą roladę, którą nakłuwamy gęsto widelcem. Ciasto pieczemy w 180-190 stopniach przez 25-30 minut.

 

                             Słodka pokusa - jedno ciasto różne ma

 

MASA ORZECHOWA

 

200g mielonych orzechów włoskich

1 szklanka cukru

50g masła

50 ml słodkiej śmietanki

 

Masło rozpuszczamy z cukrem i śmietanką. Dodajemy mielone orzechy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane nadzienie kładziemy na ciasto i zwijamy roladę.

 

Słodka pokusa - jedno ciasto różne ma     Słodka pokusa - jedno ciasto różne ma

 

MASA MAKOWA

 

200g maku

1 łyżka masła

trochę mleka

ekstrakt migdałowy

2 łyżki cukru

1 jajko

rodzynki i orzechy wg uznania

 

W garnku gotujemy ok. szklankę wody. Do wrzątku wsypujemy mak, mieszamy i dusimy na małym ogniu kilka minut, mieszając od czasu do czasu, żeby mak się nie przypalił. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Zaparzony mak trzykrotnie mielimy.

Masło rozpuszczamy z odrobiną mleka, cukrem, ekstraktem migdałowym i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mak i krótko gotujemy. Dodajemy rodzynki i orzechy.

Białko oddzielamy od żółtka. Żółtko dodajemy do masy, mieszamy. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę nakładamy na ciasto, zwijamy roladę.

 

Słodka pokusa - jedno ciasto różne ma     Słodka pokusa - jedno ciasto różne ma

 

Słodka pokusa - jedno ciasto różne ma

 

DROŻDŻOWY JABŁECZNIK Z KOKOSEM

 

ciasto drożdżowe

2 szklanki prażonych jabłek

1 szklanka wiórków kokosowych

1 tabliczka białej czekolady

3 łyżki mleka

 

Jabłka mieszamy z wiórkami kokosowymi, nakładamy na ciasto, zwijamy roladę. Roladę kroimy w plastry, nie przecinając ich jednak do końca. Co drugi plaster przekładamy na drugą stronę. Każdy plaster przekręcamy o 45 stopni.

 

                           Słodka pokusa - jedno ciasto różne ma

 

Czekoladę roztapiamy z mlekiem. Przestudzoną czekoladą smarujemy upieczone ciasto. Jak polewa przeschnie, smarujemy jeszcze raz.

 

Słodka pokusa - jedno ciasto różne ma

 

Smacznego!

Juleczka20 13.03.2012 09:44
ten jabłecznik wygląda wspaniale
monika110 11.03.2012 21:46
aż ślinka cieknie
sara1 10.03.2012 19:25
pyszne drożdżowe i ile możliwości z takiego ciasta, podziwiam
barbara11561 10.03.2012 14:39
przepyszne,ale nabrałam ochoty na drożdżowe,zaraz zabieram się za tworzenie czegoś smacznego:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak