Teraz powiem, że może być dobra również następnego dnia. Wystarczy dodać do niej owoce lub jakąś masę i zwykła drożdżówka staje się "niezwykła". Za każdym razem smakuje inaczej.
Popatrzcie sami jak z jednego ciasta można zrobić kilka różnych:
PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE
500g mąki
120g cukru
30g cukru waniliowego
50g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
125g masła lub palmy
szczypta soli
1 jajko
Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, cukier i sól, mieszamy. Dodajemy jajko, masło (lub palmę), pokruszone drożdże i mleko. Zostawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły rosnąć. Następnie wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak ciasto podwoi swoją objętość, rozciągamy je w duży prostokąt, nakładamy nadzienie i zwijamy w ścisłą roladę, którą nakłuwamy gęsto widelcem. Ciasto pieczemy w 180-190 stopniach przez 25-30 minut.
MASA ORZECHOWA
200g mielonych orzechów włoskich
1 szklanka cukru
50g masła
50 ml słodkiej śmietanki
Masło rozpuszczamy z cukrem i śmietanką. Dodajemy mielone orzechy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane nadzienie kładziemy na ciasto i zwijamy roladę.
MASA MAKOWA
200g maku
1 łyżka masła
trochę mleka
ekstrakt migdałowy
2 łyżki cukru
1 jajko
rodzynki i orzechy wg uznania
W garnku gotujemy ok. szklankę wody. Do wrzątku wsypujemy mak, mieszamy i dusimy na małym ogniu kilka minut, mieszając od czasu do czasu, żeby mak się nie przypalił. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Zaparzony mak trzykrotnie mielimy.
Masło rozpuszczamy z odrobiną mleka, cukrem, ekstraktem migdałowym i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mak i krótko gotujemy. Dodajemy rodzynki i orzechy.
Białko oddzielamy od żółtka. Żółtko dodajemy do masy, mieszamy. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę nakładamy na ciasto, zwijamy roladę.
DROŻDŻOWY JABŁECZNIK Z KOKOSEM
ciasto drożdżowe
2 szklanki prażonych jabłek
1 szklanka wiórków kokosowych
1 tabliczka białej czekolady
3 łyżki mleka
Jabłka mieszamy z wiórkami kokosowymi, nakładamy na ciasto, zwijamy roladę. Roladę kroimy w plastry, nie przecinając ich jednak do końca. Co drugi plaster przekładamy na drugą stronę. Każdy plaster przekręcamy o 45 stopni.
Czekoladę roztapiamy z mlekiem. Przestudzoną czekoladą smarujemy upieczone ciasto. Jak polewa przeschnie, smarujemy jeszcze raz.
Smacznego!