Grill
Grillowanie, czyli smażenie żywności na ruszcie umieszczonym nad źródłem ciepła, znane było już w czasach prehistorycznych. Współcześnie grilluje się na specjalnych urządzeniach (grillach). Taki sposób grillowania upowszechnił się po II wojnie światowej.
Źródło: Wikipedia
Receptą na udanego grilla jest przede wszystkim dobre jedzenie. Ale równie ważne są osoby, z którymi będziemy je spożywać. Napisałabym także , że ładna pogoda, ale teraz, gdy mamy grille elektryczne, możemy przenieść grillowanie do domu.
Grillować można prawie wszystko. Najbardziej popularne są kiełbaski z grilla, karkówka czy szaszłyki. Ja chciałabym zaproponować nieco inne potrawy:
KIESZONKI Z PESTO Z GRILLA
4 plasty szynki wieprzowej
4 łyżki zielonego pesto
sól i pieprz do smaku
2 ziarenka ziela angielskiego
8 ziarenek owoców jałowca
1 łyżeczka całej kolendry
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
3 łyżeczki miodu
4 łyżeczki przyprawy grill klasyczny Prymat
4 cm kawałek świeżego imbiru
Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy plaster szynki położyć po 1 łyżce pesto, złożyć na pół, spiąć wykałaczkami.
Ziele angielskie, owoce jałowca, kolendrę i zioła utrzeć w moździerzu, wymieszać z winem, miodem, przyprawą do grilla i obranym, startym na tarce o drobnych oczkach imbirem.
Marynatą zalać mięso i odstawić na noc do lodówki.
Zamarynowane mięso kłaść na rozgrzany grill. Grillować na rumiano z obu stron.
MARYNOWANE ŚLEDZIE GRILLOWANE W BOCZKU
4 marynowane filety śledziowe
8 plasterków wędzonego boczku
pół dużej cebuli
przyprawa do ryb Prymat
Z filetów śledziowych zdjąć skórę, każdy podzielić na 2 płaty. Po jednym płacie śledzia kłaść na plasterek boczku. Cebulę pokroić w grube piórka. Na każdym płacie śledzia ułożyć po kawałku cebuli, posypać przyprawą do ryb, zwinąć w ruloniki, spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane ryby kłaść na rozgrzany grill. Grillować na rumiano z każdej strony.
BANANY GRILLOWANE Z BOCZKIEM I MIĘTĄ
2 duże banany
2 szczypty chili
12 listków świeżej mięty
12 plasterków wędzonego boczku
Banany obrać ze skórki. Każdy przekroić wzdłuż na pół, a następnie na 3 krótsze kawałki. Banany oprószyć chili. Na każdym kawałku ułożyć po jednym listku mięty. Każdy kawałek banana owinąć plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką.Tak przygotowane banany grillować na rumiano z obu stron.
A że grillować można prawie wszystko...
LODY GRILLOWANE W BANANACH Z CHILI I MIĘTĄ
GRILLOWANE LODY
Przepisy na powyższe potrawy wkrótce umieszczę w mojej księdze.
Smacznego!