Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grill

Grill to, wg niektórych, narodowy "sport" Polaków.

Grillowanie, czyli smażenie żywności na ruszcie umieszczonym nad źródłem ciepła, znane było już w czasach prehistorycznych. Współcześnie grilluje się na specjalnych urządzeniach (grillach). Taki sposób grillowania upowszechnił się po II wojnie światowej. 

                                                                    Źródło: Wikipedia

 

Receptą na udanego grilla jest przede wszystkim dobre jedzenie. Ale równie ważne są osoby, z którymi będziemy je spożywać. Napisałabym także , że ładna pogoda, ale teraz, gdy mamy grille elektryczne, możemy przenieść grillowanie do domu.

 

Grillować można prawie wszystko. Najbardziej popularne są kiełbaski z grilla, karkówka czy szaszłyki. Ja chciałabym zaproponować nieco inne potrawy:

 

KIESZONKI Z PESTO Z GRILLA

 

4 plasty szynki wieprzowej

4 łyżki zielonego pesto

sól i pieprz do smaku

2 ziarenka ziela angielskiego

8 ziarenek owoców jałowca

1 łyżeczka całej kolendry

2 łyżeczki ziół prowansalskich

1/2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina

3 łyżeczki miodu

4 łyżeczki przyprawy grill klasyczny Prymat

4 cm kawałek świeżego imbiru

 

Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy plaster szynki położyć po 1 łyżce pesto, złożyć na pół, spiąć wykałaczkami.

Ziele angielskie, owoce jałowca, kolendrę i zioła utrzeć w moździerzu, wymieszać z winem, miodem, przyprawą do grilla i obranym, startym na tarce o drobnych oczkach imbirem.

Marynatą zalać mięso i odstawić na noc do lodówki.

Zamarynowane mięso kłaść na rozgrzany grill. Grillować na rumiano z obu stron.

 

Grill

 

MARYNOWANE ŚLEDZIE GRILLOWANE W BOCZKU

 

4 marynowane filety śledziowe

8 plasterków wędzonego boczku

pół dużej cebuli

przyprawa do ryb Prymat

 

Z filetów śledziowych zdjąć skórę, każdy podzielić na 2 płaty. Po jednym płacie śledzia kłaść na plasterek boczku. Cebulę pokroić w grube piórka. Na każdym płacie śledzia ułożyć po kawałku cebuli, posypać przyprawą do ryb, zwinąć w ruloniki, spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane ryby kłaść na rozgrzany grill. Grillować na rumiano z każdej strony.

 

Grill

 

BANANY GRILLOWANE Z BOCZKIEM I MIĘTĄ

 

2 duże banany

2 szczypty chili

12 listków świeżej mięty

12 plasterków wędzonego boczku

 

Banany obrać ze skórki. Każdy przekroić wzdłuż na pół, a następnie na 3 krótsze kawałki. Banany oprószyć chili. Na każdym kawałku ułożyć po jednym listku mięty. Każdy kawałek banana owinąć plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką.Tak przygotowane banany grillować na rumiano z obu stron.

 

Grill

 

A że grillować można prawie wszystko...

 

LODY GRILLOWANE W BANANACH Z CHILI I MIĘTĄ

 

Grill

 

GRILLOWANE LODY

 

Grill

 

Przepisy na powyższe potrawy wkrótce umieszczę w mojej księdze.

Smacznego!

Martinezek 03.06.2012 16:02
bardzo smaczne pomysły , lodów z chęcią spróbuję :)))
Beatris 29.05.2012 21:08
Dziękuję bardzo. A lody grillowane w bananach gorąco polecam, bo są naprawdę pyszne. Żałowałam, że zrobiłam ich tak mało.
caralajna 29.05.2012 19:17
lody grillowane na bananach bardzo mnie zainteresowały :) gratuluję wpisu tygodnia!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak