Sezam w kuchni

Opublikowano: 29.10.2017
Autor: jola91
Sezam w kuchni
Ziarno sezamu znane jest na całym świecie, znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w lecznictwie, czy kosmetyce.

Kolor sezamu w zależności od gatunku może być nie tylko biały, ale również czerwony, brązowy i czarny. Najpopularniejszy jest oczywiście biały, ale i czarny w ostatnim czasie zyskał na popularności.

Sezam jest źródłem wapnia, którego zawiera więcej niż mleko, a także przeciwutleniaczy i fitosteroli, niezbędnych do prawidłowej pracy serca.

Sezam w kuchni to nie tylko suche ziarno, które można stosować jako panierkę, czy dodatek do potraw, ale również olej i pasta sezamowa (tahini) bez której nie powstała by chałwa, czy hummus.

 

Kilka pomysłów na sezam:

Pieczone klopsiki z limonką, papryką, sezamem i miętą (przepis)

 

Hummus z czarnuszką

Składniki:

  • 150 g ciecierzycy + woda do moczenia i gotowania
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki tahini
  • 1/3 łyżeczki czarnuszki
  • sól do smaku

 

Przygotowanie:

Namoczoną przez noc ciecierzycę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączamy i studzimy.

Wystudzoną ciecierzycę razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i pastą tahini umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko.

Czarnuszkę ucieramy w moździerzu ze szczyptą soli. Dodajemy do pasty i mieszamy.

Opcjonalnie doprawiamy większą ilością soli.

 

Koperkowe mielone z sezamem (przepis)

 

Kuleczki chałwowe (przepis)

 

Owsianka z orzechami, czekoladą i karmelizowanymi jabłkami

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 garść rodzynek
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Karmelizowane jabłka:

  • 250 g jabłek
  • 40 g cukru kokosowego
  • duża szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • 4 łyżeczki siekanych orzechów laskowych

 

Przygotowanie:

Do płatków owsianych dodajemy mleko, sezam i rodzynki. Orzechy i czekoladę siekamy i również dodajemy do płatków. Odstawiamy na ok. 30 minut.

W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cukier kokosowy rozpuszczamy na suchej patelni, dodajemy pokrojone jabłka i cynamon, podgrzewamy razem przez chwilę.

Owsiankę przekładamy do miseczek/pucharków, na wierzch wykładamy jabłka, posypujemy siekanymi orzechami i podajemy.

 

Schabowe sakiewki z serem w sezamie (przepis)

prymat