Kolor sezamu w zależności od gatunku może być nie tylko biały, ale również czerwony, brązowy i czarny. Najpopularniejszy jest oczywiście biały, ale i czarny w ostatnim czasie zyskał na popularności.
Sezam jest źródłem wapnia, którego zawiera więcej niż mleko, a także przeciwutleniaczy i fitosteroli, niezbędnych do prawidłowej pracy serca.
Sezam w kuchni to nie tylko suche ziarno, które można stosować jako panierkę, czy dodatek do potraw, ale również olej i pasta sezamowa (tahini) bez której nie powstała by chałwa, czy hummus.
Kilka pomysłów na sezam:
Pieczone klopsiki z limonką, papryką, sezamem i miętą (przepis)
Hummus z czarnuszką
Składniki:
- 150 g ciecierzycy + woda do moczenia i gotowania
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki tahini
- 1/3 łyżeczki czarnuszki
- sól do smaku
Przygotowanie:
Namoczoną przez noc ciecierzycę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączamy i studzimy.
Wystudzoną ciecierzycę razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i pastą tahini umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko.
Czarnuszkę ucieramy w moździerzu ze szczyptą soli. Dodajemy do pasty i mieszamy.
Opcjonalnie doprawiamy większą ilością soli.
Koperkowe mielone z sezamem (przepis)
Kuleczki chałwowe (przepis)
Owsianka z orzechami, czekoladą i karmelizowanymi jabłkami
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 garść orzechów laskowych
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 garść rodzynek
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Karmelizowane jabłka:
- 250 g jabłek
- 40 g cukru kokosowego
- duża szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- 4 łyżeczki siekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Do płatków owsianych dodajemy mleko, sezam i rodzynki. Orzechy i czekoladę siekamy i również dodajemy do płatków. Odstawiamy na ok. 30 minut.
W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cukier kokosowy rozpuszczamy na suchej patelni, dodajemy pokrojone jabłka i cynamon, podgrzewamy razem przez chwilę.
Owsiankę przekładamy do miseczek/pucharków, na wierzch wykładamy jabłka, posypujemy siekanymi orzechami i podajemy.
Schabowe sakiewki z serem w sezamie (przepis)