Powrót:)

Opublikowano: 27.08.2011
Autor: Kate131
Powrót:)
Chwilę mnie nie było, bo jak to w życiu bywa, różne rzeczy się zdarzają. A u mnie zdarzył się poród. Doczekałam się zdrowiutkiego synka – Wiktorka.

Po szpitalnym pobycie i okropnym szpitalnym jedzeniu, zaraz po wyjściu miałam ochotę na coś pysznego. Niestety przez kilka dni nie byłam w stanie nic upiec ani ugotować, dlatego korzystałam z pomocy mamy i cioci. Ale doszłam do siebie i na weekend musiałam przygotować coś dobrego.

 

Wpierw pochwalę się synkiem:

 

Powrót:)

 

A oto jakie zrobiłam ciasto:

 

Powrót:)

BISZKOPT JOGURTOWY Z OWOCAMI

 

Biszkopt:

5 jajek; 

1 szklanka cukru;

1 lyzeczka proszku do pieczenia; 

1 szklanka maki 

 

Białka ubić, dodać cukier a następnie żółtka. Proszek wymieszać z mąką i dodawać powoli, miksując już na najniższych obrotach. Piec w 180 stopniach ok 30 minut. Wystudzić i przeciąć na pół.

 

Krem jogurtowy:

 

500 ml gęstego jogurtu naturalnego;

3 łyżeczki żelatyny;

2 łyżki miękkiej margaryny Kasi;

5 dag cukru;

1 opakowanie cukru waniliowego

 

Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Do miski włożyć margarynę, wsypać cukier waniliowy i cukier zwykły, miksować powoli dodając jogurt. Żelatynę podgrzać, żeby całkowicie się rozpuściła a następnie schłodzić. Wlać krem jogurtowy, wymieszać i ubijać jeszcze chwilkę. Wylać na 1 biszkopt. Włożyć do lodówki i przykryć drugim biszkoptem.

 

Góra:

 

3 galaretki miętowe;

1 litr wody;

Borówki;

Maliny

 

Na biszkopt wyłożyć owoce i przykryć galaretkami rozpuszczonymi w litrze wrzątku.

 

 Powrót:)

 

Powrót:)

 

Powrót:)

 

 

I galaretki z owocami:

 

Powrót:)


Powrót:)

 

Wsypałam maliny i borówki do miseczek, wlałam galaretkę i po zastygnięciu gotowe:)

prymat