Kurczak w roli głównej, czyli 6 pomysłów na dania.

Mięso drobiowe zawiera duże ilości białka a małe ilości tłuszczu. To może dlatego tak często sięgamy po to mięso. Przeważnie kurczaka pieczemy lub robimy z niego kotlety. Ja lubię to mięso i staram się je podawać w różnych postaciach.
nie mogłam się powstrzymać:) foto http://mustang12.wrzuta.pl/obraz/8YrC2VzL57D/kurczak
A dziś kilka przepisow na kurczaka:
Kurczak pieczony w rękawie
Składniki:
• 1 szt kurczak,
• przyprawa do kurczaka po myśli,
• 1 szt marchew,
• 1 szt por,
• 1 szt pietruszka,
• kawałek seler,
• ziele angielskie,
• liść laurowy,
• rękaw do pieczenia,
• oliwa z oliwą
Przyprawę wymieszać z oliwą i natrzeć kurczaka. Warzywa pokroić i obłożyć kurczaka. Zostawić na min 1-2 godziny.Następnie włożyć kurczaka do rękawa łacznie z warzywam i sosem jaki się wytworzył.Zamknąc rekaw. Piec 1,5 godziny,następnie rozciać rękaw i jeszcze piec wg uznania. Podczas pieczenia warzywa znajdą się na dole, one mają tylko dodać zapachu i smaku kurczakowi.Podawać z ryżem i sałatką. Smacznego!
Kurczak zapiekany z mozarellą
Składniki:
• 2 szt pierś z kurczaka,
• przyprawa do kurczaka po myśli,
• bułka tarta,
• jajko,
• 1 kulka mozarella,
• czosnek granulowany Prymat
Piersi pokroić na małe kawałki,lekko rozbić.natrzeć przyprawą do kurczaka po myśliwsku i czosnkiem. Maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoto.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym,posypać startym serem i zapiec w piekarniku w 180 stopniach aż ser się rozpusci,Smacznego!
Kurczak zapiekany z cebulą i sosem czosnkowym
Składniki:
• 2 szt pierś z kurczaka,
• 1-2 szt cebula,
• 1 główka czosnek,
• smietana 18%,
• wino białe wytrawne,
• 30 DKG ser zółty,
• sól,pieprz, maka,
• oliwa z oliwek,
Piersi umyć, pokroić wzdłuż na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem i natrzeć wyciśniętym czosnkiem.Zostawić tak na godzinę. Następnie włożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia, podlać oliwą i winem, dodać cebulę pokrojoną w paski. Piec w 180 stopniach. Zrobić sos - śmietanę zmieszać z czosnkiem, doprawić. Pod koniec pieczenia podlać wodą, następnie trochę tego wywaru zmieszać z sosem i zalać kurczaka. Ser żółty zetrzeć na tarce, zasypać kurczaka. Piec jeszcze chwilę do rozpuszczenia sera.Smacznego!
Grillowany kurczak z kus-kusem i warzywami
Składniki:
• 1 szt pierś z kurczaka,
• 1 szklanka kus-kus,
• 1/2 szt cukinia,
• 1-2 szt pomidor,
• 1 szt papryka biała,
• papryka słodka mielona Prymat,
• przyprawa do kurczaka po myśliwsku,
• czosnek granulowany
Porcja dla 2 osób. Cukinię i paprykę pokroić w paseczki, pomidory w kostkę.Poddusić na patelni do miękkości,Wpierw daję na olej, później zalewam wodą i duszę pod przykryciem. Pierś pokroić na plastry, natrzeć czosnkiem i przyprawą.Posypać papryką.Ja je grilluję na grillu elektrycznym, ale można też na patelni. Kus-kus zalewamy wrzątkiem i czekamy kilka minut aż będzie gotowy.Dodajemy do warzyw i mieszamy.Można dodać masło, ale ja nie dodałam. Wykładamy kus-kus z warzywami na talerz, a następnie na górę dajemy piersi.Smacznego!
Kurczak w cieście musztardowym
Składniki:
• 2 szt pierś z kurczaka,
• 2 łyżki musztarda,
• 2 łyżki śmietana,
• 2 szt jajko,
• do zagęszczenia ciasta mąka,
• cząber, czosnek, sól ziołowa, pieprz,przyprawa do kurczaka
Przyprawy pomieszać. Piersi pokroić na kawałki, natrzeć przyprawami i zostawić na pół godziny. Jajka, musztardę, śmietanę i mąkę zmieszać, ciasto ma mieć konsystencję lejącą. Piersi maczać w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego!
Kurczak duszony z warzywami
Składniki:
• 1 szt Podudzie z kurczaka,
• 1 szt cukinia,
• 1 szt pomidor,
• 15 szt fasolka szparagowa,
• 1 szt papryka biała,
• 1 szt cebula,
• Sól,
• pieprz,
• 2-3 łyżki śmietana
Podudzie ugotować do miękkości, np.robiąc rosół. Podzielić na kawałeczki. Cukinię pokroić w półplasterki, pomidora i paprykę w kostkę, fasolki na połówki, cebulę drobno posiekać. Cebulę podsmażyć na patelni, odstawić. Cukinię przysmażyć na oliwie, zalać wodą, dodać resztę warzyw i cebulę i dusić razem aż do miękkości. Pod koniec dodać kurczaka, przyprawić i dusić jeszcze ok 10 minut.Dodać śmietanę, wymieszać. Podawać z ryżem,Smacznego!
To jakiego kurczaka dziś zjecie?