Acha ta tarta
Tarta to prosty przepis i mega eksplozja smaku. Można ją zrobić na milion sposobów i dlatego ją lubię. Ja preferuję taką na kruchym cieście. Dzisiaj była u mnie tarta z brokułami, ale przepisów mam wiele. Mogą być na słodko i słono.Dziś na słono!
Tarta z brokułami
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej
1 masło
2 łyżki śmietany
1 jajko
1 łyżeczka soli
Farsz:
1 brokuł
1 cebula
1 ser lazur blue
200 g mozarelli
3 jajka
400ml śmietany
pieprz, sól
Mąkę przesiać, dodać miękkie masło, śmietanę, jajko i sól. Zagnieść ciasto i schłodzic w lodówce. Następnie rozwałkować, wyłożyć formę, nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika na 200 stopni i piec 15 minut. W tym czasie cebulę posiekać, podsmażyć na patelni, a raczej poddusić. Brokuł podzielić na różyczki. Jajka wymieszać ze śmietaną. Na podpieczone ciasto dać cebulę, następnie różyczki brokuła, posypać startymi serami, zalać jajkami ze śmietaną. Posypać pieprzem. Piec 30 minut w 200 stopniach.
Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem pleśniowym
Składniki:
• 200 g mąka,
• 1/2 kostki masło,
• 1 szt jajko,
• Sól,
• 1 paczka szpinak mrożony,
• 1 szt ser lazur blue,
• 1 szt ser lazur zielony,
• 4 ząbki czosnek,
• 2 szt pomidory,
• 1/2 szklanki śmietana,
• sól,pieprz,
• 1/2 pęczka pietruszka zielona
Mąkę wymieszać z solą, masłem i jajkiem. Zagnieść ciasto, włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Wyłożyć na wytłuszczoną formę, nakłuć widelcem i upiec w 180 stopniach przez 20 minut. Szpinak poddusić z czosnkiem i posiekaną połową pietruszki. Na koniec dodać śmietanę. Na upieczoną tartę wyłożyć ser niebieski pokrojony w plastry, na to szpinak. Następnie ułożyć pomidory w plastrach, a na to ser zielony w plasterkach i reszta posiekanej pietruszki. Zapiec 15-20 minut i podawać. Smacznego!
TARTA Z CUKINIĄ,MOZZARELLĄ I POMIDORAMI
Składniki:
• 150 G ciasto: mąka,
• 1 ŁYŻKA mąka,
• 1 ŁYŻKA bułka tarta,
• 1 ŁYŻKA oliwa z oliwek,
• 40 G masło,
• KILA LISTKÓW bazylia (świeża),
• 60 G ser zółty,
• 200 G mozzarella,
• 250 G dojrzałe pomidory,
• 300 G NADZIENIE: CUKINIA,
• SZCZYPTA Sól,
• 70 G masło,
• DO SMAKU sól,pieprz
TORTOWNICĘ WYSMAROWAĆ MASŁEM, WYSYPAĆ MĄKĄ. ZROBIĆ CIASTO Z PODANYCH SKŁADNIKÓW.WŁOŻYĆ DO LODÓWKI.CUKINIĘ UMYĆ I POKROIĆ W CIENKIE TALARKI. NA PATELNIE DA C20G MASŁA I OLIWĘ.PODSMAZYC CUKINIE, DUSIC KILKA MINUT, DOPRAWIĆ I ŚCIĄGNĄĆ Z OGNIA.POMIDORY SPARZYĆ,OBRAĆ I POKROIĆ W CIENKIE PLASTERKI.MOZZARELLĘ POKROIĆ W PLASTERKI, BAZYLIĘ POSIEKAĆ.CIASTO ROZWAŁKOWAĆ NA FORMĘ,NAKŁUĆ WIDELCEM.NA CIEŚCIE UŁOŻYĆ POŁOWĘ CUKINII, NA TO POŁOWĘ MOZZARELLI, TROCHĘ STARTEGO SERA, DOPRAWIĆ I POSYPAĆ BAZYLIĄ.POSYPAĆ RESZTĄ SERA I NA TO POŁOŻYĆ CUKINIĘ.POSYPAĆ BUŁKĄ TARTĄ ORAZ KAWAŁKAMI MASŁA. WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA NA 180 STOPNI NA 3O MIN. WYJĄĆ Z PIEKARNIKA, PO 10 MINUTACH KROIĆ I PODAWAĆ.
Tarta z pomidorami,oliwkami i kukurydzą
Składniki:
• 100 g masło,
• 200 g mąka,
• 1 szt jajko,
• 1 szczypta Sól,
• 2 szt pomidor,
• 8 szt pomidor suszony,
• 1/4 puszki kukurydza,
• 1/2 szt oliwki zielone słoiczek,
• 100 g parmezan,
• 2 kulki mozarella,
• 2 łyżki bułka tarta
Zagnieść ciasto z mąki, szczypty soli, masła i jajka. Schłodzić w lodówce. Wyłożyć formę na tartę, nakłuć widelcem. Pomidory suszone pokroić na kawałki, oliwki w plasterki i łącznie z kukurydzą wyłożyć na patelnię z łyżką oliwy, podsmażyć 2 minuty, następnie dolać trochę wody i na mocnym ogniu sparzyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na tartę dać pomidory surowe, posypać startym parmezanem (połową), następnie wysypać zawartość patelni, wyłożyć pokrojoną w plasterki mozarellę oraz posypać resztą parmezanu wymieszaną z bułką tartą. Piec 30 min w 180 stopniach.Smacznego!
Tarta z pomidorami i mozarellą
Składniki:
• 1/2 kostki masło,
• 200 g mąka,
• 1 łyzeczka Sól,
• 1 szt jajko,
• 2-3 szt pomidory,
• 200 g ser zółty,
• 2 kulki ser mozarella,
• 3/4 szklanki smietana 18%,
• bazylia suszona Prymat,
• Sól,
• pieprz,
• bazylia świeża
Mąkę wymieszać z solą, masłem i jajkiem. Zagnieść ciasto, włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Wyłożyć na wytłuszczoną formę, nakłuć widelcem i podpiec w 180 stopniach przez 15 minut. Ser żółty zetzeć na tarce,wyłożyć na podpieczone ciasto,na to układać na przemian plastry mozarelli i plastry pomidorów. Polać śmietaną wymieszaną z przyprawami, posypać świeżą bazylią. Piec 15-25minut w 180 stopniach. Smacznego!
Tarta z bakłażanem,suszonymi pomidorami i szpinakiem
Składniki:
• 200 g mąka,
• 1 szt jajko,
• 1/2 kostki masło,
• 1/2 opakowania szpinak mrożony,
• 1 szt bakłażan,
• 1/2 słoiczka pomidory suszone w zalewie,
• ser zółty,
• sos beszamelowy,
• czosnek,gałka muszkatałowa,
• sól,pieprz
Mąkę wymieszać z solą, masłem i jajkiem. Zagnieść ciasto, włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Wyłożyć na wytłuszczoną formę, nakłuć widelcem i upiec w 180 stopniach przez 20 minut. Szpinak poddusić z czosnkiem.Do drugiego garnka dać pokrojonego w paski,obranego bakłażana,pokrojone pomidory i dusić.Na upieczoną tartę wyłożyć bakłażana z pomidorami,zalać szpinakiem.Doprawić gałką, pieprzem i solą. na górę zrobić sos beszamelowy:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/5930/hiszpanski-sos-beszamelowy.html i wymieszaćgo ze startym serem.Zalac tartę.Zapiekać w 180 stopniach ok 1/2 godziny.Smacznego!
Zapraszam do kuchni i do tarty!