Acha ta tarta

Opublikowano: 19.01.2012
Autor: Kate131
Acha ta tarta
Kuchnia włoska jest pyszna. Ale szczególnie cenię ją za tarty...

Tarta to prosty przepis i mega eksplozja smaku. Można ją zrobić na milion sposobów i dlatego ją lubię. Ja preferuję taką na kruchym cieście. Dzisiaj była u mnie tarta z brokułami, ale przepisów mam wiele. Mogą być na słodko i słono.Dziś na słono!

 

Tarta z brokułami

 




Składniki:

Ciasto:
300g mąki pszennej
1 masło
2 łyżki śmietany
1 jajko
1 łyżeczka soli

Farsz:
1 brokuł
1 cebula
1  ser lazur blue
200 g mozarelli
3 jajka
400ml  śmietany
pieprz, sól

Mąkę przesiać, dodać miękkie masło, śmietanę, jajko i sól. Zagnieść ciasto i schłodzic w lodówce. Następnie rozwałkować, wyłożyć formę, nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika na 200 stopni i piec 15 minut. W tym czasie cebulę posiekać, podsmażyć na patelni, a raczej poddusić. Brokuł podzielić na różyczki. Jajka wymieszać ze śmietaną. Na podpieczone ciasto dać cebulę, następnie różyczki brokuła, posypać startymi serami, zalać jajkami ze śmietaną. Posypać pieprzem. Piec 30 minut w 200 stopniach.

Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem pleśniowym

 

Składniki:
•    200 g mąka,
•    1/2 kostki masło,
•    1 szt jajko,
•    Sól,
•    1 paczka szpinak mrożony,
•    1 szt ser lazur blue,
•    1 szt ser lazur zielony,
•    4 ząbki czosnek,
•    2 szt pomidory,
•    1/2 szklanki śmietana,
•    sól,pieprz,
•    1/2 pęczka pietruszka zielona

Mąkę wymieszać z solą, masłem i jajkiem. Zagnieść ciasto, włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Wyłożyć na wytłuszczoną formę, nakłuć widelcem i upiec w 180 stopniach przez 20 minut. Szpinak poddusić z czosnkiem i posiekaną połową pietruszki. Na koniec dodać śmietanę. Na upieczoną tartę wyłożyć ser niebieski pokrojony w plastry, na to szpinak. Następnie ułożyć pomidory w plastrach, a na to ser zielony w plasterkach i reszta posiekanej pietruszki. Zapiec 15-20 minut i podawać. Smacznego!

TARTA Z CUKINIĄ,MOZZARELLĄ I POMIDORAMI

 

Składniki:
•    150 G ciasto: mąka,
•    1 ŁYŻKA mąka,
•    1 ŁYŻKA bułka tarta,
•    1 ŁYŻKA oliwa z oliwek,
•    40 G masło,
•    KILA LISTKÓW bazylia (świeża),
•    60 G ser zółty,
•    200 G mozzarella,
•    250 G dojrzałe pomidory,
•    300 G NADZIENIE: CUKINIA,
•    SZCZYPTA Sól,
•    70 G masło,
•    DO SMAKU sól,pieprz

TORTOWNICĘ WYSMAROWAĆ MASŁEM, WYSYPAĆ MĄKĄ. ZROBIĆ CIASTO Z PODANYCH SKŁADNIKÓW.WŁOŻYĆ DO LODÓWKI.CUKINIĘ UMYĆ I POKROIĆ W CIENKIE TALARKI. NA PATELNIE DA C20G MASŁA I OLIWĘ.PODSMAZYC CUKINIE, DUSIC KILKA MINUT, DOPRAWIĆ I ŚCIĄGNĄĆ Z OGNIA.POMIDORY SPARZYĆ,OBRAĆ I POKROIĆ W CIENKIE PLASTERKI.MOZZARELLĘ POKROIĆ W PLASTERKI, BAZYLIĘ POSIEKAĆ.CIASTO ROZWAŁKOWAĆ NA FORMĘ,NAKŁUĆ WIDELCEM.NA CIEŚCIE UŁOŻYĆ POŁOWĘ CUKINII, NA TO POŁOWĘ MOZZARELLI, TROCHĘ STARTEGO SERA, DOPRAWIĆ I POSYPAĆ BAZYLIĄ.POSYPAĆ RESZTĄ SERA I NA TO POŁOŻYĆ CUKINIĘ.POSYPAĆ BUŁKĄ TARTĄ ORAZ KAWAŁKAMI MASŁA. WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA NA 180 STOPNI NA 3O MIN. WYJĄĆ Z PIEKARNIKA, PO 10 MINUTACH KROIĆ I PODAWAĆ.

 

Tarta z pomidorami,oliwkami i kukurydzą

 

 

Składniki:
•    100 g masło,
•    200 g mąka,
•    1 szt jajko,
•    1 szczypta Sól,
•    2 szt pomidor,
•    8 szt pomidor suszony,
•    1/4 puszki kukurydza,
•    1/2 szt oliwki zielone słoiczek,
•    100 g parmezan,
•    2 kulki mozarella,
•    2 łyżki bułka tarta 

Zagnieść ciasto z mąki, szczypty soli, masła i jajka. Schłodzić w lodówce. Wyłożyć formę na tartę, nakłuć widelcem. Pomidory suszone pokroić na kawałki, oliwki w plasterki i łącznie z kukurydzą wyłożyć na patelnię z łyżką oliwy, podsmażyć 2 minuty, następnie dolać trochę wody i na mocnym ogniu sparzyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na tartę dać pomidory surowe, posypać startym parmezanem (połową), następnie wysypać zawartość patelni, wyłożyć pokrojoną w plasterki mozarellę oraz posypać resztą parmezanu wymieszaną z bułką tartą. Piec 30 min w 180 stopniach.Smacznego!

 

 

Tarta z pomidorami i mozarellą

 

 

Składniki:
•    1/2 kostki masło,
•    200 g mąka,
•    1 łyzeczka Sól,
•    1 szt jajko,
•    2-3 szt pomidory,
•    200 g ser zółty,
•    2 kulki ser mozarella,
•    3/4 szklanki smietana 18%,
•    bazylia suszona Prymat,
•    Sól,
•    pieprz,
•    bazylia świeża

Mąkę wymieszać z solą, masłem i jajkiem. Zagnieść ciasto, włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Wyłożyć na wytłuszczoną formę, nakłuć widelcem i podpiec w 180 stopniach przez 15 minut. Ser żółty zetzeć na tarce,wyłożyć na podpieczone ciasto,na to układać na przemian plastry mozarelli i plastry pomidorów. Polać śmietaną wymieszaną z przyprawami, posypać świeżą bazylią. Piec 15-25minut w 180 stopniach. Smacznego!

 

Tarta z bakłażanem,suszonymi pomidorami i szpinakiem

 

 

Składniki:
•    200 g mąka,
•    1 szt jajko,
•    1/2 kostki masło,
•    1/2 opakowania szpinak mrożony,
•    1 szt bakłażan,
•    1/2 słoiczka pomidory suszone w zalewie,
•    ser zółty,
•    sos beszamelowy,
•    czosnek,gałka muszkatałowa,
•    sól,pieprz

Mąkę wymieszać z solą, masłem i jajkiem. Zagnieść ciasto, włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Wyłożyć na wytłuszczoną formę, nakłuć widelcem i upiec w 180 stopniach przez 20 minut. Szpinak poddusić z czosnkiem.Do drugiego garnka dać pokrojonego w paski,obranego bakłażana,pokrojone pomidory i dusić.Na upieczoną tartę wyłożyć bakłażana z pomidorami,zalać szpinakiem.Doprawić gałką, pieprzem i solą. na górę zrobić sos beszamelowy:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/5930/hiszpanski-sos-beszamelowy.html i wymieszaćgo ze startym serem.Zalac tartę.Zapiekać w 180 stopniach ok 1/2 godziny.Smacznego!

 

Zapraszam do kuchni i do tarty!



 

prymat