Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki por favore!

Jeszcze nie ma tłustego czwartku, ale naszło mnie na faworki.

Jeszcze nie ma tłustego czwartku, ale naszło mnie na faworki.  

Obchody tłustego czwartku świętuje się tylko w Polsce. Jest to święto ruchome, jego data zależy od daty Wielkanocy. Nazwa tego dnia pochodzi od hucznych zabaw zapustnych i uczt obfitujących w tłuste jadło, jakie wówczas urządzano.Robimy wtedy pączki i faworki, a ich nie zjedzenie grozi niepowodzeniami przez cały rok. Tak więc ja już nadrabiam!

 

Faworki por favore!

 

 

Najprostszy przepis:

 

Składniki:

1,5 szklanki mąki,

3 szt żółtka,

3 łyżki śmietany,

1 łyżka ocet winny,

1 łyżka cukier puder,

szczypta Sól,

cukier puder do posypania

Mąkę przesiać z cukrem, dodać żółtka, ocet i śmietanę. Zagnieść gęste, elastyczne ciasto. Rozwałkować je jak najcieniej. Wykrawać prostokąty, przecinać na środku i jedną stronę przekładać przez środek. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Posypać cukrem pudrem.

 

Faworki por favore!

 

Faworki por favore!

 

Faworki por favore!

 

Faworki por favore!

 

Faworki por favore!

madi356 05.02.2012 18:55
oj muszę i ja zrobić, bo apetytu narobiłas:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak