Pora na pomidora

Opublikowano: 15.07.2013
Autor: IwonaDD
Pora na pomidora
Pomidor- król letnich warzyw, skarbnica witamin i soli mineralnych, bogactwo kulinarnych dań i smaków z pomidorem w roli głównej. Trudno sobie wyobraźić nowoczesną kuchnię bez pomidora;

   Pomidory przywędrowały na nasz kontynet z Ameryki Południowej w XV wieku, dzięki hiszpańskim kupcom i nawigatorom. Niektóre źródła podają, że ich nazwa pochodzi z azteckiego „tomatl”, co ma ozanaczać „ złoty owoc”, gdyż w stanie dzikim pomidory często prezentują się jako owoce o kolorze złota;
W Chile i Ekwadorze pomidory rosną jako dzikie rośliny, a ich tropikalny klimat zapewnia owoce przez cały rok, podczas, gdy w Polsce i innych regionach europejskich, pomidory to rośliny uprawne, a ich sezon przypada na miesiące letnie.
Do kuchni pomidora pierwsi wprowadzili Hiszpanie w XVI wieku, wcześniej roślina była znana, ale tylko jako ozdoba. Nie jest jasne, kiedy i w jakim miejscu pomidory z „trujących” i ozdobnych stały się jadalne, ale uważa się, że stało się to w Hiszpani, dzieki zapiskom Antonio Latni z XVII wieku, gdzie podaje on przepisy na „pomidory na sposób hiszpański”.
Jakby nie było pomidory podbiły Europę w zaskakującym tempie, a w niektórych krajach stały się wręcz symbolem kuchni narodowej, weźmy np. Włochy, czy wyobrażacie sobie kuchnię włoską bez pomidora ? Ja nie. Przypuszcza się, że do Polski pomidory dotarły, a raczej zdobyły sławę dopiero w XIX wieku, uwarunkowane jest to nie tyle aspektami smakowymi, co trudnością uprawy ze względu na klimat; Na szczęście perfekcjonowane każdego dnia odmiany zadomowiły się również w Polsce, a pomidor na dzień dzisiejszy stał się symbolem lata, choć dostępny jest nawet w zimę;
Odmian pomidorów nie sposób wymienić, w jednym ze sklepów naliczyłam ich ponad 300, więc na pomidory się u nas raczej mówi ogólnie : pomidory, zielone, podłużne, malinowe, koktailowe, daktylowe, żółte itp., tylko nieliczne odmiany są rozpoznawalne i nazywane po imieniu np. jawor, lima czy roma;

   O bogactwie witamin i soli mineralnych w pomidorach trudno nie wspomnieć; Oprócz witamin C, E, K, B, kwasu foliowego, betakarotenu, soli mineralnych (wapń, potas itp.) pomidor szczególnie słynie z silnego przeciwutleniacza - likopenu, który nie ulega zniszczeniu podczas przetwarzania, wręcz przeciwnie staje się jeszcze bardziej przyswajalny; Całe to bogactwo związkowo-witaminowe pomidora sprawia, że nabiera on szczegolnego znaczenia w zdrowym odżywianiu i zapobieganiu m.in chobom krążenia, wzmacniania układu odpornościowego, opóźniania procesów starzenia, protekcji wzroku i wielu innych;
Jednym słowem pomidor dobry na wszystko!!!

O moim uwielbieniu i przywiązaniu do pomidora w kuchni pisałam już wiele razy; Wystarczy spojrzeć na moją galerię DS by wyciągnąć wnioski: pomidor i wszelkie jego wersje goszczą w mojej kuchni praktycznie od zawsze;
Dziś przygotowałam dla was te najbardziej pomidorowe, bo wszystkich przepisów z udziałem pomidora nie sposób tu zmieścić, a byłoby ich około stu :)
Zacznę zatem kusić was pomidorem od tych najłatwiejszych:


Crostini z ricottą i pieczonymi pomidorkami w ziołach prowansalskich


Przepis Krok Po Kroku  - tutaj 

Składniki: 2 kromki chleba,100 g serka ricotta,100 g pomidorków daktylowych, szczypta skórki otartej z cytryny, cukier do posypania, sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku, zioła prowansalkie Prymat do smaku, oliwa extra vergin do skropienia;
Sposób przygotowania:
1.Pomidorki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół; ulożyć w formie do pieczenia, posypać solą i cukrem oraz ziołami prowansalskimi; Skropić olejem z oliwek, zapiec 30 minut w piekarniku rogrzanym do 180 stopni;
2.Ricottę wymieszać z solą, pieprzem,szczyptą otartej skórki z cytryny, łyżką oleju extra vergin;
3.Chleb podpiec albo w piekarniku albo delikatnie zgrilować;Gorący natrzeć czosnkiem, skropić oliwą;
4.Na ciepłą kromkę wyłożyć wcześniej doprawioną ricottę; a następnie upieczone pomidorki oraz kawałki skórki z cytryny; 


Pomidorki daktylowe z lejącym sercem


Przepis Krok Po Kroku - tutaj 

Składniki: 100 g pomidorków daktylowych, 50 g sera żółtego (np.gouda), kilka listków świeżej bazyli; 1 jajko, bułka tarta do obtoczenia, sól do smaku, pieprz biały do smaku, olej do smażenia;
Sposób przygotowania:
1.Pomidorki rozkroić wzdłuż na pół, ale nie do końca, tak by połówki trzymały się razem, ale był dostęp do środka pomidorka; Pozbyć się gniazd nasiennych,a następnie osuszyć pomidorki;
2.Pomidoreki w środku doprawić solą i pieprzem oraz wypełnić je kawałkami sera żółtego oraz liściem bazyli; Wielkość kawałka sera zależy od wielkości waszego pomidorka, tak aby się zmieścił do środka i nie blokował zamknięcia się połówek;
3.Tak wypełnionego pomidorka obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej; Trzeba to robić szybko, ponieważ jajko szybko spływa z gładkiej skórki pomidorka; Dla początkujących, proponuję alternatywę : przed wypelnieniem obrać pomidorki ze skórki i obtoczyć je najpierw w mące, wtedy panierka będzie się idealnie trzymać;
4.Pomidorki smażyć na złoty kolor każdej ze stron ,po usmażeniu odsączyć z oleju na ręczniku papierowym;
5.Posolić i popieprzyć wg uznania;
6.Podawać gorące.


 Spaghetti z sosem basilico ze swieżych pomidorków



Składniki: 300-400 gr spaghetti,500 gr pomidory bez skóry,1 pęczek bazylii,1 mała cebula biała, sól,pieprz do smaku,1 łyżeczka cukru, 2-4 łyżki oliwy extra vergin,
Sposób przygotowania:
1.Pomidorki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasiene i pokroić w kosteczkę.
2.Cebulę posiekać, zeszklić na oleju z oliwy, a następnie dodać pokrojone pomidory.
3.Doprawić solą,pieprzem, cukrem do smaku i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok.20 minut. W razie gdyby sok zbyt szybko odparował dodać kilka łyżek wody.
4.Tuż przed wyłaczeniem źródła ciepła, opłukane i osuszone liście bazyli, potrzeć w dłoniach by uwolniły aromat i wrzucić do sosu pomidorwego. Wyłaczyć ogień.
5.Ugotować spaghetti al dente i połaczyć z sosem. 


Pomidory faszerowane tuńczykiem


Przepis Krok Po Kroku - tutaj

Składniki: 3-4 szt (podłużne) pomidory,120 gram tuńczyka w oleju, 1-2 kromki chleba, 1 mały pęczek pietruszki,1 ząbek czosnku, kilka płatków migdałów do posypania, parmezan starty również do posypania, sól do smaku, pieprz do smaku, oliwa extra vergin do skropienia;
Sposób przygotowania:
1.Pomidory pokroić na połówki, łyżką pozbyć się gniazd nasiennych ze środka;
2.Chleb lekko zmoczyć wodą, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do blendera;
3.Tuńczyka odcisnąć z oleju ( lub zalewy) i również włożyć do blendera. Dodać 1-2 łyżki oleju z oliwek i ząbek czosnku; Zmiksować całość blenderem w miarę krótkim czasie; Gdyby masa dobrze się nie mieszała, dodać kilka łyżek wody ( gdyż prawdopodobnie chleb jest zbyt suchy);
4.Do pasty powstałej z tuńczyka i chleba, dodać posiekaną pietruszkę oraz w razie potrzeby doprawić do smaku, ja tylko doprawiłam pieprzem, gdyż tuńczyk sam w sobie był już słony; Całość wymieszać łyżką;
5.Powstałą pastą nafaszerować połówki pomidorów;
6.Posypać parmezanem, płatkami migdałów i skropić oliwą z oliwek.
7.Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200- 210 stopni przez 20 minut;
8.Podawać gorące, letnie, a nawet zimne. Smakuje dobrze we wszystkich temperaturach.


 Ryż zapiekany w pomidorach


Przepis Krok Po Kroku - tutaj

Składniki: 4 pomidory, 8-9 łyżek ryżu do risotta ( mniejwięcej 2 łyżki ryżu na pomidora), kilka listków świeżej bazylii, 2-3 łyżki oliwy extra vergin,sól i pieprz do smaku,2-3 ząbki czosnku,2 ziemniaki, 1 gałązka rozmarynu;
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć, osuszyć, a następnie odkroić "kapelusik" od strony szypułki;
2.Łyżką wyjąć pulpę ze środków pomidorów, lecz jej nie wyrzucać..
3.Pulpę ze środków pomidorów przetrzeć przez sitko;
4.Do przetartej pulpy dodać czosnek, bazylię,łyżkę oleju z oliwek, posolić;
5.Ryż opłukać i wymieszać z pulpą; Pozostawić tak na minimum 1 godzinę, by ryż przesiąkł aromatami;
6.Po tym czasie napełnić pomidory aromatyzowanym ryżem z pulpą;
7.Ziemniaki pokroić w paski, posolić,dodać rozmaryn, polać olejem i rozłożyć na dnie formy do pieczenia;
8.Przykryć pomidory odkrojonymi wcześniej "kapelusikami", włożyć do formy wraz z ziemniakami, posmarować oliwą z oliwek, posolić;
9.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni na 50-60 minut;
10.Podawać przestudzone;


 “Alla burger” z pomidora, mozzarelli e filecików anchois


Przepis Krok Po Kroku - tutaj

Składniki: 2 duże,małowodniste pomidory, mąka i bułka tarta do obtoczenia,1 jajko, 1 mała mozzarella, 2-4 szt fileciki anchois, kilka listków świeżej bazylii, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia;
Sposób przygotowania:
1.Pomidora/y pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm; Osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku; Podzielić na pary po 2 szt plastrów;
2.Na pierwszy plaster z każdej pary kłaść 3 cienkie plasterki mozzarelli, miedzy nimi włożyć po 1 fileciku anchois i listek świeżej bazyli, następnie przykryć drugim plasterkiem, lekko przycisnąć całość; Mozarelle można wyjąć kilka godzin wcześnie z zalewy i zostawić w lodówce by straciła trochę wody, ale niekoniecznie;
3.Tak przygotowanego "alla burgera" obtoczyć w mące,następnie w jajku i bułce tartej;
4.Powtórzyć obtaczanie w jajku i bułce po samych bokach jeszcze 2 razy ponieważ jest to tkz. "słabe ogniwo", miedzy którym może wypłynąć mozzarella, dlatego trzeba wzmocnić boki podwójnie;
5.Smażyć na złoty kolor po kilka minut każdej ze stron; Obsmażyć również boki;
6.Po usmażeniu osuszyć z tłuszczu na ręczniku papierowym;
7.Odrobina soli i grubo zmielonego pieprzu i gotowe. Podawać oczywiście gorącego!


 Domowa passata pomidorowa



Składniki: 2-4 kg podłużne pomidory Lima,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka cukru ( w razie potrzeby skosztować i doprawić więcej ),kilka listków świeżej bazyli, 2 łyżki oliwy extra vergin;
Sposób przygotowania:
1.Przebrać pomidory, usunąć te z plamami lub innymi znakami niedoskonałości; Następnie je umyć ;
2. W dużym garnku zagotować wodę;
3.Na wrzącą wodę wrzucić pomidory;
4.Gotować 1 minutę;
5.Następnie pokroić na większę części i przetrzeć je przez sitko lub przepuścić przez dużą praskę. Dla ułatwienia można je wcześniej obrać ze skórki; Skóry, nasiona i resztki wyrzucić;
6.Przetarte pomidory przelać do garnka, doprawić solą, cukrem i gotować na małym ogniu przez około pół godziny;
7.Tuż przed końcem dodać swieże listki bazyli, wcześniej umyte i osuszone oraz 2 łyżki oliwy z oliwek;
8.Pomidory za pomocą lejka przelewamy do wysterylizowanych słoików, liście bazyli usuwamy i wyrzucamy;Słoiki zakręcamy;
9.Następnie należy passatę zapasteryzować; W tym celu każdy,że słoików owinąć ścierką kuchenną tak by podczas gotowania w garze nie miał bezpośredniego kontaktu z garnkiem czy sąsiednim słoikiem, bo pęknie;
Tak owinięte słoiczki wstawić do garnka, zalać ciepłą wodą tak by przykryte były pokrywki,doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 30 minut; Jeszcze gorące słoiki postawić "do góry nogami".
Dobrze zakonserwowane słoiki po wystudzeniu powinny mieć wklęśniete pokrywki; Jeśli któryś ze słoików jej nie ma, passata nie nadaje się do dłuższej konserwacji;
10. Tak przygotowaną passatę przechowywać w chłodnym miejscu do 6 miesięcy;

Smacznego!!!

Z pozdrowieniami

Iwona 

prymat