Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niedzielny obiad - rosół + schabowy z ziemniaczkami.

Tytuł to oczywiście żart. O czym by tu było pisać. Chociaż może coś by się znalazło. Ale ja tym razem nie o tym.

Kilka dni temu lee-aa "rzuciła rękawicę", ja ją podnoszę. Jako że nigdy (ale to nigdy!) nie ma u mnie rosołu w niedzielę, a w poniedziałek pomidorówki, podjęłam wyzwanie. A że jestem ambitna (a przynajmniej staram się taka być), spróbuję sprostać wersji utrudnionej. Żeby było jeszcze ciekawiej, dorzucam coś od siebie. A mianowicie: przygotowanie posiłku = minimum mojego czasu. W końcu to niedziela - czas dla rodziny, a nie na stanie przez pół dnia przy garach.

 

I danie - zupa.

 

W sobotę obchodziliśmy Dzień Wegetarianizmu, więc postanowiłam zrobić zupę bez dodatku mięsa. Proponuję zupę cukiniową ze smażonym makaronem ryżowym (pomysł na ten makaron zaczerpnęłam z programu Canalmicro w kuchnia.tv).

 

Zupa cukiniowa ze smażonym makaronem ryżowym

1/2 średniej cukinii

2 marchewki

1 pietruszka

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

pół łyżeczki kolendry

szczypta chili

pół łyżeczki pieprzu cytrynowego

sól

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżeczka bazylii

olej do smażenia makaronu

50 g makaronu ryżowego

1 puszka pomidorów w zalewie

2 duże pieczarki

1 szklanka bulionu warzywnego

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, smażyć ok.2-3 minuty. Cukinię obrać pokroić w kostkę. Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodać na patelnię, chwilę podsmażać. Wlać pomidory razem z zalewą i bulion. Gotować pod przykryciem tak długo, aż warzywa zmiękną. Wsypać przyprawy, bazylię i doprawić solą.

Makaron wrzucić na bardzo mocno rozgrzany głęboki olej i krótko smażyć. Jak tylko napęcznieje, wyjąć go z oleju i odsączyć na papierowym ręczniku.

Porcje zupy nalać do bulionówek, na wierzchu ułożyć trochę makaronu. Ozdobić dowolną zieleninką.

 

II danie

 

Pierś z kurczaka z jabłkiem i sosem balsamicznym. Pierś z kurczaka - żeby było szybko, jabłko - bo w środę obchodziliśmy Dzień Jabłka.

 

Pierś z kurczaka z jabłkiem i sosem balsamicznym

1 podwójna pierś z kurczaka

4 łyżeczki majeranku

1 jabłko

4 łyżeczki przyprawy Grill pikantny Prymat

olej lub oliwa do smażenia

2 łyżeczki miodu

1/2 szklanki octu balsamicznego

1/2 szklanki bulionu drobiowego

Mięso podzielić na 4 części. Każdą część naciąć w środku tworząc kieszonkę. Wsypać do każdej po 1 łyżeczce majeranku i włożyć po trochu obranego i pokrojonego w półplasterki jabłka (bez gniazda nasiennego). Spiąć wykałaczką. Posypać przyprawą i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z każdej strony.

Na suchą, gorącą patelnię wlać miód. Podgrzewać, aż zacznie się pienić. Wlać ocet i podgrzewać, aż zgęstnieje. Wlać bulion i dalej podgrzewać, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Każdy kawałek mięsa z jabłkiem przekroić na pół i polać sosem. Podawać np. z ryżem.

 

Deser

 

Smakiem tygodnia były: Jabłka prażone. Postanowiłam więc zrobić deser z ich wykorzystaniem. I oczywiście minimum mojego czasu. Proponuję  szarlotkę z mascarpone (przepis znalazłam na stronie www.winiary.pl i, jak to ja, trochę go przerobiłam).

 

Szarlotka z mascarpone

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

1 szklanka kaszy manny

2/3 kostki masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

30 g cukru waniliowego

1 duży słoik prażonych jabłek

Dodatkowo:

mascarpone, jogurt naturalny i cukier puder

Mąkę cukier, cukier waniliowy, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Na dno małej, wysmarowanej tortownicy rozłożyć 1/3 sypkich składników, na to wyłożyć połowę jabłek. Na jabłka wysypać znowu 1/3 sypkich składników, wyłożyć resztę jabłek, na koniec rozłożyć resztę sypkich składników. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na cieście.Niedzielny obiad - rosół + schabowy z ziemniaczkami.

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok.1 godzinę. Przestudzić. Mascarpone wymieszać z jogurtem naturalnym (na 1 łyżkę serka 1 łyżka jogurtu) i cukrem pudrem (ilość wg uznania). Szarlotkę podawać z serkiem mascarpone.Niedzielny obiad - rosół + schabowy z ziemniaczkami.

 

Mam nadzieję, że udało mi się sprostać zadaniu.

Życzę smacznego!

lee-aa 02.10.2011 22:25
Super :) ja dziś zabalowałam w plenerze i na wrzucanie zdjęć i dokładnych przepisów nie mam już siły. Taka szarlotka, jak Twoja, była moim pierwszym ciastem, chyba za tydzień wrócę do Twojego przepisu :)
BernadettaP 02.10.2011 20:53
Tej szarlotki poproszę kawałek :-) A ja dziś miałam polędwicę wołową z jabłkiem (co prawda 80 zł za kilogram może zrujnować budżet, ale naprawdę warto było), a na deser muffinki z... oczywiście jabłkiem :-D Zupę odpuściłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak