Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuchnia małego alergika - baza zup

O jedzeniu dla dzieci napisano już chyba wszystko - są przepisy, artykuły, porady. Praktycznie każda mama znajdzie coś dla siebie i swojego smyka. Sprawa komplikuje się, gdy maluch cierpi na alergie i nietolerancje pokarmowe. Jak sobie poradzić?

Jeśli przejrzycie ostatnio dodane przeze mnie przepisy z łatwością zauważycie, że nie zawierają one ani glutenu, ani soi, ani produktów mlecznych. Często piszę o zastępowaniu jajek kurzych przepiórczymi. W przepisach na zupy nie ma marchewki, selera i pietruszki. Nagły kaprys? Nie - przystosowanie do możliwości dietetycznych synka.

 

W ciągu minionego roku przeszliśmy prawdziwą kuchenną rewolucję - nauczyłam się gotować po nowemu. Z kuchni zniknęły zakazane produkty, a na ich miejscu pojawiły się nowe.

Największym wyzwaniem były zupy - no bo jak ugotować krupnik czy pomidorówkę bez marchewki, selera czy pietruszki?! Co zrobić gdy na pytanie co gotujemy synek odpowiada LOSIÓŁ?

Najmniejszym problemem było zastąpienie białek kurzych - jaj i mięsa. Świetną alternatywą dla kury czy kurczaka jest kaczka, perliczka, indyk lub gęś. Więcej czasu zajęło mi wypracowanie 'idealnej mieszanki warzyw do zup'.

Z pietruszką poszło stosunkowo łatwo - po prostu używam pasternaku - z wyglądu bardzo podobny, ma świetny aromat i delikatny słodki smak.

 

Marchew - nieco to nieco bardziej skomplikowana sprawa - w zupach łagodniejszych zastępują ją dynią hokkaido lub muscat, w tych bardziej wytrawnych batatami czyli słodkimi ziemniakami.

Seler - jest niestety nie do zastąpienia, ale da się bez niego żyć i gotować. Aromatyczny wywar uzyskuję dzięki łodygom kopru, fenkułowi, kalarepce. Eksperymentuję z różnymi odmianami cebuli, używam świeżych ziół.

 

Ostatnio nawet udało mi się ugotować prawdziwy ROSÓŁ - metodą prób i błędów opracowałam przepis idealny :)

 

2 skrzydła kaczki

2 skrzydła gęsi

1 golonka indycza

2 korzenie pasternaku

kawałek dyni muscat odpowiadający wielkości dwóch marchewek

cebula

biała część małego pora

liść kapusty włoskiej

ząbek czosnku

kawałek fenkuła

 sól

 

Mięso trzeba najpierw dobrze wymoczyć - nawet ze 2h. Wszystkie warzywa obrać ze skórki. Do garnka z grubym dnem przełożyć mięso, warzywa i wlać 2 litry zimnej wody. Przykryć gotować na bardzo wolnym ogniu około 3h. Przecedzić przez gazę.

 

Tak przygotowany rosół mrożę w małych porcjach i potem wykorzystuję jako bazę do zup i sosów - oczywiście pod warunkiem, że wcześniej nie padnie komenda - MAMA LOSIÓŁ!!! :)

 

 

 

 

 

 

 

lee-aa 27.10.2014 19:03
Największym wyzwaniem jest dostarczenie odpowiedniej ilości wapnia, o tym w następnym wpisie :)
IwonaDD 27.10.2014 12:51
Po Twoim wpisie muszę przyznać, że alergia u dziecka to wielkie wyzwanie, pozostawiam komplementy, że tak wspaniale sobie poradziłaś!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak