Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kij w mrowisko -na pohybel bylejakości w kuchni :)

Po ostatniej lekturze kilku przepisów, rozmowach ze znajomymi i obejrzeniu warszawskich Ugotowanych dostałam białej gorączki i załamałam ręce nad stanem umiejętności kulinarnych przeciętnego obywatela naszego kraju. Nie jestem ortodoksyjna w kuchni, często improwizuję, zdarzało mi się zrobić sushi lub risotto ze zwykłego ryżu długoziarnistego, ale są pewne granice, których się nie przekracza :).

Nie uważam się za znawczynię kuchni, ot po prostu lubię gotować i jestem otwarta na nowe smaki. Przechodzę fazy fiksacji na określonych kuchniach lub regionach, rzadziej produktach, odwiedzam wtedy specjalistyczne sklepy, czytam, próbuję. Są potrawy, które robię raz, inne na stałe goszczą w naszym menu. Z żalem przyznaję, że w tygodniu mam maksymalnie 45 minut na przygotowanie obiadu. Wygrywają wiec dania śródziemnomorskie, blisko- i dalekowschodnie, czasem coś brytyjskiego. Polska tradycyjna kuchnia wymaga czasu.

 

Nie pamiętam kiedy kupiłam gotowy fix do dania w stylu - wymieszaj z wodą, podsmaż mięso i danie gotowe. Ok, korzystam z naturalnego puree ziemniaczanego. Nie przyszłoby mi do głowy, by poczęstować gości daniem z mrożonki, czy podzielić się zdjęciem dania czy ciasta z papierka na forum internetowym. Przerażają mnie pyszne sałatki z chińskich zupek, hektolitry ketchupu w sosach pseudowłoskich i salatkach.  Wielkim szokiem było dla mnie sushi z majonezem i ketchupem - gdzie smak ryby, ryżu, nori? Gdy czytam o pysznej pandze zielenieję ze strachu.

 

Wiem, że w Polsce nie jest jeszcze tak źle, bo przynajmniej znamy nazwy owoców i warzyw, wiemy jak wyglądają, u naszych nieco dalszych zachodnich sąsiadów z tą wiedzą róznie bywa. Trudno mi zrozumieć pseudozapracowane mamy, które na 'pożywny obiad' kupują dwa fixy, paczkę mrożonych frytek i zupę w proszku. Mówią też, że nie stać ich na wykwintne produkty. Zastanawiam się co jest wykwintnego w prostej zupie jarzynowej, za kilka złotych? Ile trudu trzeba by zrobić domowe kotlety mielone lub usmażyć wątróbkę, do tego warzywa sezonowe lub jarzynka ze słoiczka. Przygotowanie pysznego sosu pomidorowego zajmuje 10 minut.  Czy naprawdę tak trudno zrobić domowy sos grzybowy?

 

Jesienne maliny, dla dobrych Doradców Smaku, którzy chronią smak i jakość.

 

Kij w mrowisko  -na pohybel bylejakości w kuchni :)

lee-aa 27.09.2011 20:15
Najśmieszniejsze jest to, że nawet ludzie obyci światowo, w czasie pobytu w kraju w poniedziałkowe południe poddają się rytualnemu odgrzewaniu rosołu z kluchami w działowej kuchni :)
borgia 27.09.2011 17:45
Czy nie świadczy to o tym, że nie mamy najmniejszego zamiaru zmienić nawyku jedzenia wciąż tego samego? Czy kartoflanka (z kurkami Pyzy np.) w poniedziałek zburzy nam cały świat. Będzie nie do przełknięcia? Czy właśnie prawie każde danie musi być spaskudzone ketchupem, od którego mi się słabo robi... Bo nie dosyć, że danie wygląda jak spod dworca, to smaku się nie doszukasz ani odrobiny.
borgia 27.09.2011 17:43
Trudno się z Tobą nie zgodzić. Oj... bardzo trudno. Tylko, że my do tej bylejakości jesteśmy tak potwornie przyzwyczajeni, że ciężko jest to zmienić. Ciężko, bo trzeba się nieco wysilić, a to też nie leży w naszej naturze. Na szczęście nie wszyscy. I na szczęście coraz więcej ludzi podchodzi do gotowania z namaszczeniem. Już nie ziemniak ze schabowym na niedzielny obiad, ale coś bardziej wyszukanego. Z drugiej strony - błądzące wciąż w \"Pytaniach\" pytanie w poniedziałkowy ranek \"Czy po wczorajszym rosole dzisiaj pomidorowa?\" lub coś w tym stylu, myślę sobie - jakże uboga jest nasza kuchnia. Co poniedziałek gdzieś tylko pomidorową mają...
Monika111 27.09.2011 08:20
Zgadzam się w 100%. Również nie kupuję Fix-ów i zupek w proszku a nieraz widzę jak matki dają je swoim dzieciom! Mam jedną zasadę: nie podam nikomu czegoś,czego sama bym nie zjadła czy wypiła. A sos grzybowy? Robię szybki i łatwy a co najważniejsze pyszny! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak