Ryby z grilla są nie tylko smaczne, ale też cenione za walory zdrowotne. To także łakomy kąsek dla osób dbających o linię. Na grillu przyrządza się je błyskawicznie. Aby jednak uzyskać wyjątkowy smak, warto poznać kilka kulinarnych sztuczek.
Ryby najlepiej grillować w całości. W takiej formie na pewno nie rozpadną się w czasie przygotowywania i zachowają pełnię smakowych walorów.
Innym sposobem jest grillowanie filetu ze skórą. Skórę wystarczy posmarować oliwą lub roztopionym masłem. Następnie rybę należy ułożyć skórą do dołu i grillować bez odwracania. Zgrillowana skórka będzie niezwykle chrupiąca i smaczna.
Łatwe jest także grillowanie steków rybnych. Steki wielu ryb zawierają odcinek kręgosłupa, który nie tylko utrzymuje mięso w jednym kawałku, ale także dodaje wyjątkowego smaku.
Najtrudniej jest za to grillować filety z ryby, ponieważ mają one tendencję do rozpadania się i przywierania do rusztu. Jest na to jednak rozwiązanie. Wystarczy wykorzystać specjalne, zamykane koszyczki lub płaską aluminiową tackę z otworami.