Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany filet z łososia norweskiego z czosnkiem i bazylią

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bazylia świeża 1 pęczek
czosnek 2 główki
sok z cytryny 2 szt
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
oliwa 6 łyżek
filet z łososia 4 x 160 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany filet z łososia norweskiego z czosnkiem i bazylią

Czosnek przekroić wzdłuż na pół, każdy kawałek owinąć folią aluminiową i piec w temperaturze 175°C przez ok. 45 minut Po upieczeniu czosnek wycisnąć z łupinek i zmiksować z umytymi liśćmi bazylii, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Marynatę nałożyć na łososia, włożyć rybę do torebki foliowej i wstawić do lodówki na ok. 6 godzin. W czasie marynowania należy przekręcać torebkę, aby marynata równomiernie obtaczała łososia. Przed rozpoczęciem grillowania zebrać z ryby nadmiar marynaty, a następnie doprawić ją do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Bazyliowo-czosnkowego łososia ułożyć na tacce aluminiowej, podczas grillowania podlewać marynatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 28.04.2014 12:55
doskonała ryba
gosia561 13.04.2014 16:55
coś wspaniałego
agnieszka214 25.07.2013 18:53
wyglada naprawde super
oskar 28.06.2013 14:23
ciekawy wygląd
usmiech 11.06.2013 20:26
ładnie wygląda
Iwona32 30.04.2013 09:00
CIEKAWY PRZEPIS ALE NA PEWNO SMACZNY JEST
Katarzyna34 25.04.2013 21:08
chętnie bym spróbowała
bietka 25.04.2013 11:17
musi być pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak