Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z dorsza 4x160 g

Marynata

olej rzepakowy 4 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
Grill przyprawa ziołowa Prymat 4 łyżki

Pozostałe:

pieczarki 200 g
pomidory suszone Smak 2 łyżki
kapary całe Smak 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
krem chrzanowy Smak 4 łyżki
natka pietruszki
cytryna
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami

Kroki postępowania

1
Filety z dorsza natrzeć marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich jej składników: olej rzepakowy, musztarda, przyprawa do grilla ziołowa.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami foto
2
Pieczarki usmażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor, dodać czosnek, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami foto
3
Suszone pomidory, kapary i pietruszkę posiekać i włożyć do miski. Dodać usmażone pieczarki i wszystko wymieszać.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami foto
4
Na czterech oddzielnych arkuszach folii aluminiowej smarujemy marynatę,
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami foto
5
, na to układamy dorsza, którego smarujemy jeszcze marynatą.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami foto
6
Dodać ostudzone pieczarki i dokładnie zawinąć. Tak przygotowane dorsze grillować po 5 minut z każdej strony. Tak przygotowaną rybę możemy również upiec w piekarniku (15 minut w temperaturze 180°C).
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami foto
7
Aromatyczną rybę ułożyć na talerzach, delikatnie rozwinąć w folię
Krok 7 - Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami foto
8
Podawać z kremem chrzanowym i cytryną.
Krok 8 - Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 06.08.2014 12:25
jak zwykle aromatycznie i estetycznie :)
monia0507*!!! 06.08.2014 10:54
wygląda niesamowicie, aż ślinka cieknie
Christopher 23.04.2014 23:29
Pyszne jedzonko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak