Przepis i sposób przygotowania na: Domowe lody o smaku herbaty Earl Grey
Do miski włożyć herbatę i zalać gorącym mlekiem, wymieszać i odstawić na kilka minut, by herbata się zaparzyła.
Do dużej miski wbić żółtka jaj i utrzeć je z cukrem na krem. Do masy wlać ciepłą (nie gorącą!) herbatę, ucierać mikserem. Powstanie piana, a następnie masa zacznie lekko gęstnieć. Masę wstawić do lodówki, aby się schłodziła.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie połączyć z herbacianą masą. Całość przełożyć do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody (najlepiej sprawdzają się plastikowe pojemniki po lodach lub pojemniki śniadaniowe). Lody przykryć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
Po godzinie wyciągnąć lody z zamrażalnika i wymieszać je mikserem na jednolitą masę. Wstawić do zamrażalnika na kolejną godzinę.
Po kolejnej godzinie ponownie wyciągamy lody. Tym razem mieszamy je trzepaczką lub łyżką, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Lody wkładamy do zamrażalnika na kolejną godzinę lub półtorej (zależy jaka konsystencja lodów nam odpowiada).