Buraczki z jabłkami i świeżym imbirem

Buraczki z jabłkami i świeżym imbirem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraczków

    50 dag
  • jabłek kompotowych,

    50 dag
  • cebuli

    40 dag
  • czosnku

    2 duże ząbki
  • sproszkowanej pikantnej papryki

    1 łyżeczka
  • cynamonu

    kawałek laski (3-4cm)
  • cukru brązowego

    25 dag
  • octu winnego czerwonego

    500 ml
  • imbir świeży

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obrać.
Cebulę posiekać.
Czosnek zmiażdżyć.
Obrane jabłka i buraki zetrzeć na dużych otworach tarki do jarzyn.
Wszystkie składniki sosu wrzucić do rondla, doprowadzić do wrzenia, przykryć i powoli - na zmniejszonym ogniu - gotować przez 90 minut.
Od czasu do czasu zamieszać, pilnować aby buraczki się nie przypaliły.
Gdy będą już miękkie, przełożyć do wyparzonych, gorących słoików i mocno zamknąć zakrętkami wcześniej przetartymi alkoholem.
Ostudzić pod kocem.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat