Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krakersy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3 szklanki mąki razowej pszenn
½ szklanki miodu
½ szklanki sezamu
6 łyżek masła
2 lyzeczki sody oczyszczonej
łyżeczki soli

Przepis i sposób przygotowania na: krakersy

Wsyp do miski mąkę, sól, sodę i sezam. W garnuszku roztop masło z miodem i dodaj do miski z suchymi składnikami. Nie zgniataj, ani nie mieszaj całości zbyt długo. Połóż ciasto na stolnicy posypanej mąką i rozwałkuj je na grubość 3 mm.

Pokrój ciasto w kwadraciki o boku 5 cm, ponakłuwaj je widelcem i przekrój po przekątnej, aby powstały trójkąciki. Układaj na grubo wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°. Ostudź na papierze woskowanym.

Z podanej ilości składników otrzymasz ok. 36 krakersów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak