Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wieprzowa w sosie pomarańczowo-chrzanowym :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa w sosie pomarańczowo-chrzanowym :

Często robię mięso w sosie chrzanowym . Teraz postanowiłam spróbować trochę innego smaku - połączenia smaku naturalnego soku z pomarańczy i chrzanu .
1 polędwiczka wieprzowa ( ok. 25 dag )
½ łyżeczki pieprzu mielonego
½ łyżeczki mielonego jałowca
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
1 szklanka świeżego soku z pomarańczy
½ szklanki wody
1 kostka bulionu ( drobiowy lub cielęcy )
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
drobno pokrojony miąższ z ½ pomarańczy


Polędwicę przekroić na 4 części . Lekko rozklepać dłonią . Natrzeć pieprzem , jałowcem , sosem sojowym i 1 łyżką oliwy . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z masłem . Podsmażyć polędwicę na rumiano ( po kilka minut z każdej strony ). Wlać sok pomarańczowy , wodę . Wrzucić kostkę bulionową , pokrojony miąższ pomarańczy, chrzan ( najpierw dodać 1 łyżeczkę , a dopiero po spróbowaniu dodać więcej chrzanu jeśli lubi się ostrzejsze smaki ). Dusić polędwicę w sosie na małym gazie przez 10 minut .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 19.10.2012 19:23
ale potworek
eli_555 09.07.2011 23:21
pyszne mięsko
Koper 29.09.2010 13:24
Jakie fajne zdjęcie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak