Przepis i sposób przygotowania na: ciasto chałwowe z truskawkami w galaretce i bitą śmietaną...
Kroki postępowania
galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do tężenia, mrożone truskawki bez szypułek wysypać do miski do odmrożenia
jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem do spienienia z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie "grudkowata" ale taka ma być
forma silikonowa 25x24 cm, ciasto rozsmarować w formie, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem do bitej śmietany, z rękawa cukierniczego ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć połówki truskawek, posypać posypką czekoladową, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto chałwowe jest bardzo smaczne, aromatyczne, szybkie i łatwe do wykonania, może być bazą do różnych dodatków..........SMACZNEGO!!!