Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia w curry

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2,5 kg cukinii
8 szklanek wody
2 szklanki octu
5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki curry
biała gorczyca

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia w curry

Do garnka wlewamy wodę, ocet, dokładamy ząbki czosnku, liście laurowe, sól, cukier i curry, gotujemy minutę i odstawiamy. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w plasterki o grubości mniej więcej 0,5 cm. Jeżeli plasterki są za duże, przekrójcie je na pół. Na dno wyparzonych słoików wsypujemy parę ziaren gorczycy, dorzucamy do nich plasterki cukinii - układamy je dość ściśle. Wszystko zalewamy odcedzoną zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Możecie też nie pozbywać się dobroci z zalewy, tylko je poupychać razem z cukinią. Pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku, 30 minut w 130 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 12.07.2017 20:50
Uwielbiam cukinię marynowaną :) Twoja wygląda pysznie :)
Bożena Matuszczyk 12.07.2017 13:02
Pychotka muszę wypróbować;)
Kardamonovy 12.07.2017 10:11
Do obiadow, jako zamiennik takich rzeczy jak ogórki kiszone, korniszony, buraczki, zimowe sałatki, itp :).
w mojej kuchni 11.07.2017 17:41
i do czego potem używasz?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak