Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panierka PANKO

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczywo pszenne dowolna ilość
kajzerka
bagietka
bułka pszenna wrocławska / paryska
chleb tostowy pszenny

Przepis i sposób przygotowania na: Panierka PANKO

Miękki chleb pszenny (może być kilkudniowy, lekko czerstwy, ale nie suchy) pokroić w kromki i odkroić większość ciemnej skórki, zwłaszcza cały spód.

Przygotowane kromki pokroić w dość drobną kostkę i przełożyć do malaksera z nożem siekającym.
Rozdrabniać pulsacyjnie - stopniowo i cierpliwie, aż powstaną granulki wielkości ryżu lub nieco większe.

Dużą płytką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia albo grubą alu-folią - wysypać cienką warstwę rozdrobnionej bułki i wsunąć do piekarnika (w połowie wysokości) - suszyć w temp. 120-130*C z termoobiegiem do czasu, aż panierka będzie zupełnie sucha. Można lekko uchylić drzwiczki wkładając w szczelinę drewnianą łyżkę.

Pozostawić do zupełnego ostygnięcia w otwartym piekarniku, a następnie przesypać do szczelnego pojemnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slodkieniebo 14.12.2015 12:14
Do tej pory taką panierkę kupowałam w sklepie. Ten przepis z pewnością mi się przyda, aby przygotować ją w domu :)
Habibi 14.12.2015 10:36
Jest to domowy odpowiednik japońskiej gruboziarnistej pszennej panierki :)
agaK. 13.12.2015 22:33
Czyli panierka z pieczywa, dobry pomysł i może być smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak