Przepis i sposób przygotowania na: KARKÓWKA W MARYNACIE OCTOWO -ZIOŁOWEJ DŁUGO PIECZONA W NISKIEJ TEMPERATURZE
1. Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć.
2. Przygotować marynatę. W szklance umieścic oliwę, ocet, zgnieciony i posiekany czosnek,
świeże oregano, natkę pietruszki, ostrą paprykę oraz sól. Wymieszać.
3. Dokładnie natrzeć z każdej strony karkówkę. Po nakłuwać widelcem.
Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki na noc.
4. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Mięso przełożyć do blaszki lub brytfanki wyłożonej folią aluminiową
( również dobrze może to być naczynie żaroodporne ).
5. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni, polać resztą marynaty, która została, po nakłuwać widelcem i piec jeszcze 3 godziny.
Co godzinę mięso przewracać, aby z każdej strony dobrze się przypiekło.