Granita

Granita

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mocnej kawy

    1litr
  • śmietany kremówki

    200ml
  • łyżki cukru

    3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier rozpuścić w gorącej kawie,odstawić do ostygnięcia.Wlać do płaskiej,najlepiej metalowej formy,wstawić na trzy,cztery godziny do zamrażalnika.Gdy utworzy się cienka warstwa lodu,zdrapać ją łyżeczką i ponownie dodać do niezamrożonej kawy.Czynność powtarzać,aż powstanie gruboziarnista masa kawowa.Jeszcze raz przyprawić ją cukrem do smaku,przełożyć do wysokich pucharów i podawać z bitą śmietaną.Można kremówkę ubijać z odrobiną wanilii.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat