Ciasto filo

Ciasto filo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 szjk mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 3 łyżki oliwyz oliwek

  • 3\\4 szkl mleka lub wody

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy do kładnie z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy oliwę i wodę lub mleko. Wyrabiamy dokładnie ciasto przez kilka minut, zawijamy w folię i wkładamy na ok godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągamy i dzielimy na części, które przykrywamy ściereczką lub zawijamy w folię, gdyż ciasto szybko wysycha. Po kolei rozwałkowujemy porcje ciasta na bardzo cieńkie placki. Dzielimy je na kwadraty, smarujemy roztopionym masłem, nakładamy na środek nadzienie i zwijamy w rulon. Ciasto smażymy na rozrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat