Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z masą budyniową i czekoladą
Kroki postępowania
5 jajek ( rozmiar L )
5 łyżek mąki pszennej typ 500
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek i ubić białka na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie z pianą. Potem dodać mąkę i także bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temperaturze 150 stopni prze 40 minut. Biszkopt po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić a całkiem zimny przekroić na trzy krążki.
3 budynie śmietankowe ( po 40 g )
1 l mleka 3,2%
200 g miękkiego masła
1/2 szk cukru
Masa : Mleko wlać do garnka zostawiając trochę do wymieszania budyniu. Mleko w garnku zagotować i wlać rozmieszany budyń z resztą mleka i cukrem i energicznie mieszając ugotować budyń i wystudzić. Do miski włożyć miękkie masło i utrzeć je a następnie nadal ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu i wymieszać gładką masę.
1 czekolada do oblewania ciast ( 200 g )
50 g masła
kolorowa posypka do ciast
dowolny poncz lub herbata do nasączenia biszkoptu
330 g dżemu wiśniowego
Przełożenie : Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, nasączy do i posmarować 1/2 dżemu wiśniowego.