Ziemniaki z folii

Ziemniaki z folii

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dużych ziemniaków

    8
  • folia aluminiowa

    dodatkowo:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie wyszorować, wytrzeć do sucha, lekko natłuścić. Z folii aluminiowej odrywać kawałki tak aby można było nią owinąć każdego ziemniaka osobno, ale pojedynczą warstwą. Ziemniaki układamy na błyszczącej stronie, zawijamy szczelnie. Układamy na ruszcie i pieczemy ok. 30-45 min. obracając w trakcie pieczenia. Ja piekłam na kratce w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Przed wyjęciem dobrze jest rozwinąć folię największego ziemniaka i sprawdzić patyczkiem albo widelcem czy jest już miękki. Można też (szczególnie w piekarniku) zostawić ziemniaki na kilka minut z odwiniętą folią albo z wierzchu nieco się zrumieniły. Po wyjęciu (ostrożnie, bo bardzo gorące!) odwijamy z folii, przekrawamy wierzch na krzyż i obiema rękami naciskamy lekko z dwóch dłuższych końców. Ziemniak powinien tak jakby lekko się \"otworzyć\". To \"otwarcie\" oprószamy solą i nakładamy np. kawałek ziołowego masła albo polewany sosem np. takim z cebuli i jogurtu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/14581/sos-jogurtowo-cebulowy.html

Świetny dodatek do mięs z grilla albo np. do śledzia marynowanego.

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

aleksa123

24.03.2012 12:36
pyszne

BozenA

22.08.2011 20:32
ciekawy przepis

BozenA

22.08.2011 20:32
ciekawy przepis

Agnieszka/picola

29.05.2011 22:20
pycha

Halusia

19.05.2011 06:40
Cudnie wygladają :)

Misia13

11.05.2011 22:21
są pyszne;-)

Joanna108

09.05.2011 15:33
też takie robiłam w zeszłym roku na grillu i wyszły super

Barbara/zuza22_85

22.03.2011 16:38
fajne

mdepfs

12.02.2011 16:05
pychotka

Koper

23.01.2011 16:28
pychota :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat