Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe ciasto
600 g mąki,
300 g margaryny,
120 g cukru pudru,
7 łyżek śmietany kwaśnej,
2 żółtka,
szczypta soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kg słodkich jabłek,
tarta bułka,
½ łyżeczki cynamonu,
cukier biały drobny do jabłek,
cukier puder do posypania ciasta.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem c pieczenia. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Dodajemy sól, cukier puder, żółtka, śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta wykładamy na blaszce uprzednio wyłożonej pergaminem, posypujemy bułką tartą. Jabłka ucieramy na tarce na dużych oczkach do warzyw, przekładamy na ciasto, posypujemy białym cukrem i cynamonem. Na wierzch wykładamy pozostałą część ciasta. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni na złoty kolor. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.