Moj tort z masą cukrową nr 3

Moj tort z masą cukrową nr 3

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biszkopt jasny

  • biszkopt ciemny

  • masa cukrowa

  • masa maślana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

-biszkopt jasny:
5 jajek
2,5 łyzki mąki tortowej z Brzegu
2,5 łyzki maki krupczatki
5 łyzek cukru
poł łyzeczki proszku do pieczenia
ociupina soli
- biszkopt ciemny:
5 jajek
2 łyzki maki tortowej z Brzegu
2 łyzki mąki krupcaztki
1 łyzka kakao
5 łyzek cukru
poł łyzeczki proszku do pieczenia
ociupina soli
-Masa maślana:
2 jajka
kostka masła
3/4szkl. cukru pudru
kakao
rum
spirytus
śmietana kremówka 36%
fix do smietany
1/2 op. cukru waniliowego
- masa cukrowa:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody

Biszkopty: białka ubic na sztywna piane, dodac cukier, ubijac dalej, dodawac po jednym zóltku, ubijac. Odłożyc mikser. Dodac mąke i teraz nie mikserem tylko mieszac recznie łyzka najlepiej drewnianą tak by mieszajac wpuszczac do ciasta duzo powietrza. Przlac na totownice wyłozona paeirem do eiczneia i peic w 180C przez 30 minut. Przeciac po wystudzeniu. Nasaczyc; u mnie herbata ze spirytusem. Na to masa maślana kakaowa.

Masa: utrzeć kostkę masła; 2 jajka ubić na parze z 3/4 szklanki cukru pudru na puszystą masę ,wystudzić, do masła dodawać powoli wystudzone (ważne) jajka , dobrze utrzeć, dodałam kakao, troche rumu i poł kieliszka spirytusu. Odstawiłam na jakeis 5 10 minut do lówki bo była za zadka do smarowania, Po chwili stęzenia była akurat. Posmarowałam srodek. Na to kolejny biszkopt i ubita smietana z fixem oraz połowa cukru waniliowego. Na to ostatni biszkopt. Wszystko obsmarowalam masa maslana (masło utarte z łyzka cukru pudru) i dałam na noc do lodówki. nastepnego dnia ozdabiałam. Pokrywa biała z masy cukrowej, a kwiatki zafarbowane barwnikami Wilton. Kwiatuszki wycinane przez moja corcie która dzielnie mi pomagala i uspokajała gdy traciłam cierpliwosc przyklejania tych malutkich perełek:)

Masa cukrowa: \"Zelatynę moczyć w wodzie (ciągle mieszając) aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). Ciągle mieszac syrop uważając aby sie NIE ZAGOTOWAŁ!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz . Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder
ciągle mieszając . Nie koniecznie trzeba dodawac cały cukier, trzeba wyczuc ten moment , kiedy nalezy przestac go dodawac . Duzo zalezy od jakosci cukru pudru . Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy (wg. upodoban) .Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort
posmarowany masą na bazie masła , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna146

13.08.2011 20:10
wygląda przepięknie

Andzia1977

19.07.2011 16:04
piękny wygląd, pewnie tak samo dobry

Angelika10

01.05.2011 00:24
Piękny tort

cukiereczek

02.03.2011 08:53
śliczny

Jolanta_P-S

18.02.2011 19:19
cudna dekoracja tortu

Barbara40

08.02.2011 12:12
Piekny tort, chcialbym tez umiec taki zrobic

wedith1

25.01.2011 22:01
P I Ę K N Y ! ! ! !

Izabela/bella81

10.01.2011 14:36
piękny tort

eli82

08.12.2010 09:34
rewelacja

Pajecznik

16.11.2010 00:15
wygląda imponująco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat