Naleśniki z prażonymi jabłkami

Naleśniki z prażonymi jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • woda

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    2 łyżki
  • cynamon Prymat

    do smaku
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • jabłka

    3 lekko kwaśne
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśniki z prażonymi jabłkami
NALEŚNIKI: mąkę przesiewam przez gęste sitko, dodaję szczyptę soli. Jajko roztrzepuję z mlekiem, wodą i olejem, łączę z mąką, dokładnie miksując, aby nie zrobiły się grudki. Odstawiam na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 2 - Naleśniki z prażonymi jabłkami
Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni spryskanej niewielką ilością oleju.
Krok 3 - Naleśniki z prażonymi jabłkami
FARSZ JABŁKOWY: obrane i bez gniazd nasiennych jabłka mieszam z sokiem z cytryny, przekładam do rondelka, wlewam dwie łyżki wody i duszę pod przykryciem.
Krok 4 - Naleśniki z prażonymi jabłkami
Gdy jabłka zmiękną dodaję cukier i dalej smażę często mieszając, aż rozpuści się cukier. Zdejmuję z ognia, doprawiam cynamonem do smaku i odstawiam do przestygnięcia.
Krok 5 - Naleśniki z prażonymi jabłkami
Naleśniki smaruję farszem jabłkowym i zwijam w rulony.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

11.07.2016 14:43
bardzo smaczne

dodi

10.07.2016 11:00
bardzo dobre

ben-ka

28.01.2016 12:03
I takie naleśniki sobie właśnie zrobię:)

Klausia

10.08.2015 13:01
lubię takie :)

anemon

24.06.2015 14:42
Dziękuję i polecam.

Misia13

01.06.2015 18:05
musze spróbować takie zrobić...

aleksa123

30.05.2015 21:01
przepyszne

anilewe13

15.01.2015 22:51
uwiebiam naleśniki z jabłkami

as28

08.01.2015 19:44
mniam mniam

anemon

04.01.2015 14:50
Faktycznie bardzo smaczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat