Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy z serem

5.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jak przygotować sos beszamelowy z serem? Przeczytaj ten przepis, a dowiesz się wszystkiego, aby ugotować idealny, kremowy sos beszamelowy. 

Składniki:

mąka pszenna 2 łyżki
masło 50 gramów
mleko 500 ml
sól
Pieprz biały mielony Prymat
ser masdamer 150 (masdamer)

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy z serem

Sos beszamelowy z serem to pyszna i kremowa kompozycja, która doskonale nadaje się do wielu potraw, od makaronu po zapiekanki i dania na bazie warzyw. Ten sos jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale także uniwersalny, pozwalając na eksperymentowanie z różnymi rodzajami sera, aby dopasować go do swoich preferencji smakowych. 

 

Sos beszamelowy z serem - jaki ser będzie najlepszy?

- parmezan,

- cheddar,

- gouda,

- mozzarella.

Każdy z tych serów sprawi, że sos beszamelowy będzie inaczej smakował. 

Masło roztapiam w rondelku, uważając, by się nie przypaliło. Dodaję mąkę i mieszam, by połączyła się z masłem. Wlewam stopniowo mleko, szybko mieszając (najlepiej za pomocą tzw rózgi).

Ser żółty (miękki, najlepiej Masdamer lub Gouda) ścieram na tarce i dodaję do sosu, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się sera. Doprawiam solą i białym pieprzem.
Tak przygotowany sos wykorzystuję do lazanii, faszerowanych warzyw oraz zapiekanych naleśników.

Sos beszamelowy niejedno ma imię. Zobacz jak przygotować sos beszamelowy do szparagów lub warzywa pod beszamelem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anio?eczek 28.08.2012 16:19
super sosik!
gosia47-47 25.09.2011 06:43
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak