Przepis i sposób przygotowania na: Calzone
Mąkę przesiać do miski (część mąki pszennej zastąpiłam razową), dodać sól, wmieszać drożdże (jeśli świeże to zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto na stolnicy, aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę, umieścić w naczyniu i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło. Na połowę każdego nałożyć wybrane nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Posypać startym serem. Ciasto zgiąć w połowie, brzegi dobrze skleić. Uformowane pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.
Smacznego! :)