Pizza - ciasto ziołowe

Pizza - ciasto ziołowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki

    2,5-3
  • dkg drożdży świeżych

    3
  • mała łyżeczka soli

    1
  • łyżka cukru

    1
  • szkl. wody (może troszkę więcej, ile zabierze mąką)

    1
  • łyżki oliwy

    2-3
  • czubata łyżka mieszanki ziół prowansalskich

    1
  • mała łyżeczka czosnku granulowanego suszonego

    1
  • łyżka oliwy do posmarowania ciasta

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, rozetrzeć i zalać ciepłą wodą (nie może być za gorąca bo zabijemy drożdże!). Odstawić pod przykryciem na ok. 10-15 min. aż zaczną się \"pienić\". Mąkę przesiać, dodać sól, oliwę i zioła, wlać rozczyn i wyrobić miękkie, sprężyste ciasto. Uformować kulę, posmarować wierzch oliwą, ułożyć w misce i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-60 min. aby podwoiło swoją objętość. Następnie zagnieść ponownie, rozwałkować i przenieść na blachę. Ja dzielę je 2-3 części i rozwałkowanym lekko wylepiam spody od tortownicy, przykrywam i odstawiam jeszcze na 10-15 min. aby ponownie podrosło zanim posmaruję sosem i wyłożę dodatki. Takie ciasto jest bardzo smaczne i pięknie pachnie, polecam!

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

26.12.2013 18:13
zgadza się - lepiej się powstrzymaj :)

Smaczna_B

21.12.2013 16:27
bez komentarza

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat