Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warstwowa z jajami i tuńczykiem
jaja na twardo - 10 sztuk średniej wielkosci,
tuńczyk w sosie własnym - puszka o wadze 185g,
kukurydza konserwowa - puszka o wadze 340g,
ogórki konserwowe (mogą być kiszone) - 4 nieduże,
ser zółty - 100g,
majonez - 6 czubatych łyżek,
jogurt grecki o zaw. tł. 10% - 4 czubate łyżki,
pieprz świeżo zmielony,
sól,
sok z cytryny - łyżka.
PRZYGOTOWANIE:
Jaja obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę ułożyć na dnie dużej, przezroczystej salaterki do sałatek. Ser zółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, połowę z tej ilości wysypać na białka. Ogórki przepłukać, osuszyć i drobno pokroić. Połowę z nich ułożyć na serze. Puszkę tuńczyka dokładnie odsączyć i pokruszyć na warstwę ogórków. Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem i solą. Połowę sosu majonezowego rozprowadzić na warstwie tuńczyka. Posypać połowa osaczonej kukurydzy. Na kukurydzę kładziemy pozostałe starte białka, następnie ser zółty, ogórki, ponownie kukurydzę, tuńczyka i sos majonezowy. Wierzch posypujemy startymi na tarce o drobniutkich oczkach 10-ioma żółtkami. Przechowujemy w lodówce. Przygotowanie sałatki, włącznie z ugotowaniem i ostudzeniem jaj zajęło mi nieco ponad godzinę.