Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w sosie pomidorowo-kokosowym
filety ryby morskiej, u mnie dorsz - 450g,
pomidory w puszce lub kartoniku, obrane i pokrojone - 400g,
mleko kokosowe - 300g,
curry - łyżeczka,
pesto czerwone - kopiasta łyżeczka,
chilli,
papryka słodka - łyżeczka,
imbir mielony - łyżeczka,
kolendra mielona,
sól, pieprz,
cukier,
sok z cytryny (jeżeli lubimy kwaśny posmak),
czosnek - 2 duże ząbki,
PRZYGOTOWANIE:
Filety ryby myjemy i osuszamy po czym kroimy w większą kostkę. Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i pomidory, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy bez przykrycia na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy rybę i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, gotujemy przez kilka minut, do miękkości ryby. Na koniec ostatecznie doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło lub zimno ze świeżym pieczywem.