Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z kurczakiem w sosie curry z mango i marynowanym imbirem
Jak zrobić makaron spaghetti z kurczakiem? Tutaj jest kilka kroków działania. Pierwsze to zamarynowanie imbiru w soku z buraka z octem. Dzięki temu imbir będzie miał piękny różowy kolor i będzie ciekawym elementem dekoracyjnym potrawy. Następnym krokiem jest marynowanie mięsa, przygotowywanie sosu, smażenie mięsa i wymieszanie go z gotowym sosem mango. Na koniec wystarczy dodatek cukinii, kawałeczków pokrojonego mango i orzechów nerkowca, które oprócz ugotowania samego makaronu są już ostatnim krokiem przygotowywania makaronu spaghetti z kurczakiem w sosie curry.
KROK 1. W małej miseczce łączymy sok z buraka, ocet z czerwonego wina oraz syrop klonowy. Imbir kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do marynaty na około 2 godziny.
KROK 2. Polędwiczki z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. 1 łyżkę oleju kokosowego łączymy z dwoma łyżkami wody kokosowej (z puszki) oraz 1 łyżeczką curry. Powstałą mieszanką obtaczamy kawałki polędwiczek i odstawiamy do zamarynowania.
KROK 3. Połowę mango miksujemy z mleczkiem kokosowym (stałą częścią), 1/2 łyżeczki curry i szczyptą soli. Polędwiczki podsmażamy delikatnie na łyżce oleju kokosowego, a następnie zalewamy mango zmiksowanym z mleczkiem kokosowym i dusimy przez chwilę do zgęstnienia sosu.
KROK 4. Cukinię, ogórka i pozostałą część mango kroimy w drobną kostkę, a orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Pod koniec prażenia dodajemy do nich łyżkę syropu klonowego i oprószamy je delikatnie solą.
KROK 5. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy łyżką cedzakową i mieszamy w sosie z polędwiczkami, dodajemy kawałki ogórka, mango i cukinii, uprażone orzechy, posiekaną natkę pietruszki oraz zamarynowany na piękny kolor imbir.
Życzę smacznego! :)