Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKŁADNIKI
-
makaron spaghetti
200 gramów -
polędwiczki z kurczaka
300 gramów -
mleko kokosowe
1 puszka -
mango
1 sztuka -
ogórek zielony
0.5 sztuki -
cukinia
0.5 -
imbir
2 cm -
orzechy nerkowca
1 garść -
natka pietruszki
1 pęczek -
curry
1.5 łyżeczki -
olej kokosowy
2 łyżki -
sól
1 szczypta
MARYNATA DO IMBIRU
-
sok z buraków
1.5 łyżki -
ocet winny czerwony
1.5 łyżki -
syrop klonowy
1 łyżka
DODATKI DO NERKOWCÓW
-
syrop klonowy
1 łyżka -
sól
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Spaghetti z kurczakiem w sosie curry z mango i marynowanym imbirem
KROK 1. W małej miseczce łączymy sok z buraka, ocet z czerwonego wina oraz syrop klonowy. Imbir kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do marynaty na około 2 godziny.
KROK 2. Polędwiczki z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. 1 łyżkę oleju kokosowego łączymy z dwoma łyżkami wody kokosowej (z puszki) oraz 1 łyżeczką curry. Powstałą mieszanką obtaczamy kawałki polędwiczek i odstawiamy do zamarynowania.
KROK 3. Połowę mango miksujemy z mleczkiem kokosowym (stałą częścią), 1/2 łyżeczki curry i szczyptą soli. Polędwiczki podsmażamy delikatnie na łyżce oleju kokosowego, a następnie zalewamy mango zmiksowanym z mleczkiem kokosowym i dusimy przez chwilę do zgęstnienia sosu.
KROK 4. Cukinię, ogórka i pozostałą część mango kroimy w drobną kostkę, a orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Pod koniec prażenia dodajemy do nich łyżkę syropu klonowego i oprószamy je delikatnie solą.
KROK 5. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy łyżką cedzakową i mieszamy w sosie z polędwiczkami, dodajemy kawałki ogórka, mango i cukinii, uprażone orzechy, posiekaną natkę pietruszki oraz zamarynowany na piękny kolor imbir.
Życzę smacznego! :)
Komentarze (0)