Spaghetti z kurczakiem w sosie curry z mango i marynowanym imbirem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Makaron spaghetti z delikatnymi polędwiczkami z kurczaka skąpanymi w lekko słodkim sosie curry z mango oraz świeże i soczyste kawałki zielonego ogórka i cukinii, doskonale współgrają ze słodkimi orzechami nerkowca oraz imbirem marynowanym w soku z czerwonych buraków. Gorąco polecam! :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • makaron spaghetti

    200 gramów
  • polędwiczki z kurczaka

    300 gramów
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • mango

    1 sztuka
  • ogórek zielony

    0.5 sztuki
  • cukinia

    0.5
  • imbir

    2 cm
  • orzechy nerkowca

    1 garść
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • curry

    1.5 łyżeczki
  • olej kokosowy

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta

MARYNATA DO IMBIRU

  • sok z buraków

    1.5 łyżki
  • ocet winny czerwony

    1.5 łyżki
  • syrop klonowy

    1 łyżka

DODATKI DO NERKOWCÓW

  • syrop klonowy

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. W małej miseczce łączymy sok z buraka, ocet z czerwonego wina oraz syrop klonowy. Imbir kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do marynaty na około 2 godziny.

KROK 2. Polędwiczki z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. 1 łyżkę oleju kokosowego łączymy z dwoma łyżkami wody kokosowej (z puszki) oraz 1 łyżeczką curry. Powstałą mieszanką obtaczamy kawałki polędwiczek i odstawiamy do zamarynowania.

KROK 3. Połowę mango miksujemy z mleczkiem kokosowym (stałą częścią), 1/2 łyżeczki curry i szczyptą soli. Polędwiczki podsmażamy delikatnie na łyżce oleju kokosowego, a następnie zalewamy mango zmiksowanym z mleczkiem kokosowym i dusimy przez chwilę do zgęstnienia sosu.

KROK 4. Cukinię, ogórka i pozostałą część mango kroimy w drobną kostkę, a orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Pod koniec prażenia dodajemy do nich łyżkę syropu klonowego i oprószamy je delikatnie solą.

KROK 5. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy łyżką cedzakową i mieszamy w sosie z polędwiczkami, dodajemy kawałki ogórka, mango i cukinii, uprażone orzechy, posiekaną natkę pietruszki oraz zamarynowany na piękny kolor imbir.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat