Gulasz z halibuta po tajsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Lubicie smaki Azji, ryby, przy tym nie stronicie od szybkich oraz aromatycznych dań? To serdecznie zapraszamy. Wszystko max. 25 minut.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • szalotka

    2 sztuki
  • pasta Tom Kha

    2 łyżki
  • pasta curry

    1 łyżeczka
  • olej sezamowy

    4 łyżki
  • por

    1 kawałek
  • pomidory

    2 sztuki
  • filety z halibuta

    500 gramów
  • cukier palmowy

    1 łyżeczka
  • mleko kokosowe

    400 mililitrów
  • mąka z tapioki

    1 łyżka
  • mielona kolendra

    1 łyżka
  • ryż do sushi

    100 gramów
  • szczypior

    1 pęczek
  • natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy.

Filety kroimy na większe kawałki, żeby było czuć strukturę. Podczas „obróbki” troszkę się rozpadną.

Posiekane szalotki oraz pokrojonego w piórka pora, szklimy na oleju sezamowym (najlepiej użyć woka).

Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienne, miąższ kroimy w ósemki.

Do cebuli i pora dodajemy pomidory, liście kaffiru, pastę curry i tom kha. Smażymy kilka minut, dodajemy rybę, pokrywamy przyprawami. Wlewamy 2/3 mleka kokosowego, dodajemy cukier palmowy i suszoną kolendrę. Dusimy.

W tym czasie w pozostałym mleku kokosowym rozrabiamy mąkę. Dodajemy do całości, zagotowujemy.

Z ryżu formujemy kulki, które obtaczamy w posiekanej natce pietruszki.

Podajemy razem z posiekanym szczypiorem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat