Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z halibuta po tajsku

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Lubicie smaki Azji, ryby, przy tym nie stronicie od szybkich oraz aromatycznych dań? To serdecznie zapraszamy. Wszystko max. 25 minut.

Składniki:

Składniki:

szalotka 2 sztuki
pasta Tom Kha 2 łyżki
pasta curry 1 łyżeczka
olej sezamowy 4 łyżki
por 1 kawałek
pomidory 2 sztuki
filety z halibuta 500 gramów
cukier palmowy 1 łyżeczka
mleko kokosowe 400 mililitrów
mąka z tapioki 1 łyżka
mielona kolendra 1 łyżka
ryż do sushi 100 gramów
szczypior 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z halibuta po tajsku

Ryż gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy.

Filety kroimy na większe kawałki, żeby było czuć strukturę. Podczas „obróbki” troszkę się rozpadną.

Posiekane szalotki oraz pokrojonego w piórka pora, szklimy na oleju sezamowym (najlepiej użyć woka).

Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienne, miąższ kroimy w ósemki.

Do cebuli i pora dodajemy pomidory, liście kaffiru, pastę curry i tom kha. Smażymy kilka minut, dodajemy rybę, pokrywamy przyprawami. Wlewamy 2/3 mleka kokosowego, dodajemy cukier palmowy i suszoną kolendrę. Dusimy.

W tym czasie w pozostałym mleku kokosowym rozrabiamy mąkę. Dodajemy do całości, zagotowujemy.

Z ryżu formujemy kulki, które obtaczamy w posiekanej natce pietruszki.

Podajemy razem z posiekanym szczypiorem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak