Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z halibuta po tajsku
Ryż gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy.
Filety kroimy na większe kawałki, żeby było czuć strukturę. Podczas „obróbki” troszkę się rozpadną.
Posiekane szalotki oraz pokrojonego w piórka pora, szklimy na oleju sezamowym (najlepiej użyć woka).
Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienne, miąższ kroimy w ósemki.
Do cebuli i pora dodajemy pomidory, liście kaffiru, pastę curry i tom kha. Smażymy kilka minut, dodajemy rybę, pokrywamy przyprawami. Wlewamy 2/3 mleka kokosowego, dodajemy cukier palmowy i suszoną kolendrę. Dusimy.
W tym czasie w pozostałym mleku kokosowym rozrabiamy mąkę. Dodajemy do całości, zagotowujemy.
Z ryżu formujemy kulki, które obtaczamy w posiekanej natce pietruszki.
Podajemy razem z posiekanym szczypiorem.