Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z groszkiem, jajam i pieczarkami
groszek konserwowy - duża puszka lub 2 małe,
jaja na twardo - 5 sztuk,
pieczarki świeże - 700g,
cebula czerwona,
jabłko najlepiej winne,
sok z cytryny,
sól,
pieprz,
cukier,
majonez i jogurt naturalny gęsty - u mnie 4 czubate łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu - można dać więcej,
musztarda - łyżeczka,
natka pietruszki.
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie z sokiem z polowy cytryny. Przestudzone grzyby drobno pokroić. Groszek dokładnie odsączyć, cebule drobniutko posiekać, jaja pokroić w kosteczkę, jabłko (bez gniazda nasiennego) nie obierając pokroić w kostkę, natkę posiekać. Z majonezu, jogurtu, musztardy i łyżeczką soku z cytryny przygotować sos. Połączyć z pozostałymi składnikami, przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.