Calzone z gąsówkami

Calzone z gąsówkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki pszennej (szkl. poj. 250 ml)

    2,5-3
  • szkl. ciepłego mleka

    3/4
  • dkg świeżych drożdży

    3
  • łyżeczka soli+1 łyżeczka cukru do ciasta

    1
  • łyżki oliwy do ciasta + 1 łyżka do posmarowania

    2
  • czubata łyżka zimnego masła

    1
  • jajko

    1
  • dużych kapeluszy gąsówki nagiej

    6-8
  • łyżki oliwy do grzybów

    2-3
  • łyżeczki octu balsamicznego

    1,5
  • łyżeczka suszonego tymianku

    1
  • łyżki posiekanej natki pietruszki

    2-3
  • płaska łyżeczka mielonego pieprzu

    1
  • dkg sera mozarella

    20
  • sól

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąkę (2,5 szkl) przesiać, dodać sól, oliwę, samo żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami rozetrzeć tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlać rozczyn i zagnieść dość miękkie ciasto, ew. podsypać troszkę mąki. Wyrobione dokładnie posmarować leciutko oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 30-45min.. Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w grube paski. Cebulę obrać pokroić w kostkę albo półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, gdy się zeszkli dodać grzyby i smażyć mieszając aż puszczą sok. Dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem, dolać ocet, smażyć aż cały sok odparuje, na koniec dodać natkę i odstawić do przestygnięcia. Ser pokroić w drobną kostkę i dodać do zimnych grzybów. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, podsypując blat mąką, nadając kształt koła śr. 25-30 cm.. Na połowę każdego koła nałożyć 1/2 farszu, przykryć drugą połową koła, brzegi zawinąć do środka mocno dociskając. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i nakłuć w kilku miejscach czubkiem noża. Ułożyć na blasze, piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10-15 min. aby farsz leciutko przestygł - inaczej wypłynie przy krojeniu. Ciasto jest mięciutkie i delikatne w smaku a do farszu możecie wykorzystać inne grzyby leśne albo pieczarki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Miki

08.05.2012 09:34
super

Agnik

13.04.2011 13:54
ciekawe

Sarenka

18.02.2011 18:17
Piekny Calzone, ze smaczny to widac :)

pegaz

02.01.2011 18:39
ciekawe

SmacznaPyza

07.11.2010 17:56
Ben-ka, ja też ciągle uczę się nowych gatunków - mam kilku znajomych znających się na grzybach lepiej ode mnie więc mam się od kogo uczyć :-) A gąsówki są bardzo smaczne :-) i jeszcze teraz rosną!

ben-ka

07.11.2010 14:05
Pyza Ty jesteś niesamowita !!!! drugiej takiej jak Ty nie ma chyba w całym necie :) zjadasz \"wszystkie\" grzyby?????? ja je widzę pierwszy raz ale jak jesz i żyjesz to znaczy,że są zjadliwe:) Aż swojego eksperta wołałam od grzybów i wiesz co? my takich nie znamy i nie zbieramy. Pozdrawiam Największą Grzybiare:)

eli_555

06.11.2010 22:59
pyszniutkie

Monika179

03.11.2010 16:37
pychotkaaa

mariusz14

01.11.2010 10:10
ciekawe jak smakuje?

SmacznaPyza

15.10.2010 16:17
Kasiu, zapewniam Cię, że roboty wcale nie ma dużo - może przepis wygląda na skomplikowany bo starałam się opisać wszystko dokładnie, ale ciasto jest bardzo proste a farsz to tylko przesmażone, doprawione grzyby. Spróbuj, sama zobaczysz!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat