Papryka pieczona - jak to zrobić?

Papryka pieczona - jak to zrobić?

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • strąków papryki świeżej, najlepiej czerwonej, ale może być kolorowa

    5-10
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Taka papryka jest delikatna, słodka, możemy dodawać ją do różnych dań.

Paprykę należy umyć i osuszyć. Ułożyć, strąki w całości, na blasze albo w naczyniu żaroodpornym. Jeśli pieczemy kilka sztuk to powinny leżeć luźno i nie stykać się. Blaszkę lub naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st. C i pieczemy ok. 30 min.. Papryka będzie miała bąble na skórce a miejscami skórka może się nawet przypalić, ale to nic nie szkodzi. Gorące strąki przekładamy albo do miski i przykrywamy szczelnie folią do żywności, albo do foliowej torebki i zawiązujemy wlot. Po ok. 10 min. już możemy z papryki zdjąć skórkę. Przekrawamy ją u usuwamy gniazda nasienne, osuszamy. Tak przygotowaną paprykę możemy dodać do dowolnej sałatki, zrobić z niej zupę, dip albo jakąś inną potrawę. Jeśli naraz upieczemy więcej papryki, możemy ją pokroić w dowolne kawałki, ułożyć w słoiczku i zalać dobrej jakości oliwą. Przechowamy ją w lodówce przez jakiś czas i zużyjemy kiedy będziemy mieli ochotę.

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

31.12.2013 18:27
no no no, na pieszczoty to nie zasłużyłeś jeszcze !

agogo2

02.02.2012 22:26
super

agogo2

02.02.2012 22:26
super

agogo2

02.02.2012 22:26
super

agogo2

02.02.2012 22:26
super

agogo2

02.02.2012 22:26
super

Agnieszka/picola

30.04.2011 10:49
podoba mi się

SmacznaPyza

26.03.2011 09:31
Sarenko, taka papryka jest pyszna! słodziutka i delikatna - można dodać do sałatek, na kanapkę albo do czego tylko chcesz - spróbuj

Sarenka

26.03.2011 08:14
Nie próbowalam, ale pomysl jest ciekawy :)

izapozdro

06.02.2011 17:19
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat