Przepis i sposób przygotowania na: tort makowy z morelami
500 g śmietany 36%
3 opakowania usztywniacza do bitej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
1000 g moreli
270 g konfitury morelowej
1 szklanka osłodzonej wody z sokiem z ½ cytryny
1 opakowanie galaretki morelowej
Papier do pieczenia
Ciasto makowe: białka ubić na sztywno. Dodać porcjami, ubijając, cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na tortownicę. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Bita śmietana: śmietanę ubić na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym i usztywniaczem.
Tort makowy z morelami: ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Morele obrać ze skórki przekroić na pół. Jeden płat ciasta nasączyć połową wody. Posmarować konfiturą. Wyłożyć 2/3 śmietany, przykryć drugim blatem, również nasączyć. Posmarować bitą śmietaną i ponownie spiąć w tortownicy. Na wierzchu ułożyć połówki moreli. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, schłodzić. Tort zalać tężejącą galaretką.